x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Salomeea cu mască şi fără mască

Salomeea cu mască şi fără mască

de Maria Sârbu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Salomeea cu mască şi fără mască

Tanarul regizor Razvan Alexandru Diaconu si-a propus realizarea unui musical dupa piesa lui Oscar Wilde 'Salome'. El a compus si muzica, a scris si versuri pentru spectacolul montat la Teatrul Masca, sala 'Jacques Lecoq'. Personajele, asa cum sunt trecute pe afis, le interpreteaza actorii: Sorin Dinculescu – Irod; Anamaria Pislaru – Herodiada (Irodiada); Emilia Manea – Salome (Salomeea); Alexandru Nagy – Ioan Botezatorul si Victor Apetrei – Naraboth. Corul (voci si dans) este reprezentat de Denise Ababei, Doina Antohi, Gratiela Badescu, Iulia Brezeanu, Cornelia CCu, Fulvia Folosea, Sorina Corneanu si Gabriela Marin. Coregrafia o semneaza Felicia Dalu, scenografia – Madalina Cristina Troneci. Actorii au fost pregatiti vocal de Haricleea Badescu si Cristina Costica.

E povestea Salomeei, cunoscuta in istoria crestina ca fiica Irodiadei si ne­poata, iar apoi fica vitrega, a lui Irod Antipa (fiul regelui Irod cel Ma­re). Tanara, dorita de Irod Antipa, pe cand ea facuse o obsesie pentru Ioan Botezatorul, este in starea in care isi doreste, pe de o parte, sa ramana pura, iar pe de alta parte sa devina femeie.
Alegand acest subiect, regizorul a fost atras, asa cum ne-a spus, 'de ciocnirile violente intre personalitati pu­ternice, de involburarea acestor personaje care se zbat intre doua conditii esentiale ale umanului: animale si sfinti, amadoua coexistand dureros in fiecare dintre noi'.

Personajele poarta masti. Creatorului spectacolului i s-a parut fascinant ca la final personajele sa ramana fara masti, ca sa se vada fata, sa se vada cum masca il transforma pe fiecare, mai bine zis, sa se vada ce e dincolo de masca.
Razvan Alexandru Diaconu a incercat sa arate tot dramatismul legat de tanara Salomeea prin mu­zi­ca, dans, voce. Punand multa pasiune in musical, Diaconu spune ca mu­sicalul 'este cea mai pura si completa forma a manifestarii spectaculare si contine in materialul sau structural toate artele, cu exigenta unor standarde reale si obligatoriu convingatoare'.

Actorii canta – unii mai bine, altii mai putin bine. Totusi, acest musical poate fi considerat un succes, nascut din curajul unui tanar regizor, care a mizat pe imbinarea inchegata dintre muzica, dans, joc actoricesc.

Directorul Teatrului Masca, Mihai Malaimare, considera acest musical unul 'de exceptie', caracterizandu-l astfel: 'Controversata drama candva interzisa a lui Oscar Wilde este o poveste despre decadenta, pacat, sacrificii, iubire in toate formele ei si implacabilitatea desti­nului. Patosul, intensitatea si euforia care definesc jocul actorilor va vor purta intr-o calatorie incredibila si ravasitoare in timp intr-un muzical de exceptie'.

×
Subiecte în articol: teatru