Celebra companie de circ canadiana 'Cirque du Soleil' a sustinut miercuri seara la Romexpo, in fata a peste 4.000 de spectatori, un adevarat regal artistic 'Saltimbanco'. Inca de la debutul show-ului, spectatorul e introdus intr-un oras suprarealist populat de personaje bufe sau mitice ce amintesc de Commedia dell’ Arte. Bufonul Eddie e responsabil cu buna dispozitie. 'Baronul' si 'Visatorul' anima atmosfera, facand legatura intre acte. 'Viermii mascati' si 'viermii multicolori' serpuiesc printre 'Baroci'. Iar 'Moartea' vine spre final sa aminteasca bucuria de a trai. Pe scena, dar si in interactiunea cu publicul se comunica in gibberish, un limbaj inventat, fara sens.
Timp de doua ore, 'zeii circului' se intrec in demonstratii de virtuozitate acrobatica: In 'Prajinile chinezesti', artistii isi sustin corpul in balans perfect la o inaltime de sapte metri. Mai departe, luandu-si avant in 'Leaganul rusesc', acrobatii fac salturi impresionante la inaltimea de 12 metri, aterizand in varful unei piramide umane. 'Boleadorii' incing o platforma de lemn cu 'biciurile' lor, un artist jongleaza, in ropote de aplauze, cu opt mingi deodata iar momentele de trapez si bungee taie respiratia publicului...
Cel mai longeviv show Cirque du Soleil, Saltimbanco vorbeste despre multiculturalismul urban, despre 'unitate in diversitate': 'Pentru mine, Saltimbanco este un mesaj de pace. In anii ’90, imigratia era o problema, exista un amestec cultural in marile orase, si Saltimbanco, cu toate personajele si culorile sale, reflecta acest mix. Este o provocare in zilele noastre: sa ne respectam reciproc, sa traim si sa lucram impreuna, in ciuda diferentelor', a declarat Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil.