x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Sezon rusesc, la Sibiu. Actori din Moscova şi St. Petersburg, la marele Festival de Teatru

Sezon rusesc, la Sibiu. Actori din Moscova şi St. Petersburg, la marele Festival de Teatru

de Maria Sârbu    |    11 Iun 2013   •   21:54
Sezon rusesc, la Sibiu. Actori din Moscova şi St. Petersburg, la marele Festival de Teatru
Sursa foto: MARIA STEFANESCU

Un nume vehiculat în zona teatrului contemporan european este cel al rusului Ivan Vîrîpaev, regizor, scenarist, dramaturg, pedagog. Premiat la el acasă, premiat în străinătate, pentru filmele sale, pentru spectacolele sale, pentru piesele sale, excentricul artist a venit şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, răspunzând astfel invitaţiei conducerii festivalului. La această ediţie, un text al lui Vîrîpaev, “Dansul «Delhi»“ (traducerea în română de Maşa Dinescu), a fost introdus în antologia de piese a festivalului şi prezentat în secţiunea “Spectacole-lectură”. Montarea sa “Iluzii” (pe textul său omonim), o producţie a Companiei Praktika din Moscova, a fost selectată pentru ediţia 2013. A fost programată şi versiunea românească a piesei “Iluzii” (Teatrul Act – Asociaţia Catharsis), regia Cristi Juncu. S-au proiectat în festival şi filme regizate de Vîrîpaev: “Euforia” (premiat de multe ori) şi “Dansul «Delhi»“, realizat după piesa cu acelaşi titlu.
Dar Vîrîpaev a avut şi o conferinţă, cu titlul “Ce înseamnă contemporaneitatea în teatru?”. A impresionat audienţa, vorbind despre ce a însemnat opera de artă şi în ce a transformat-o modernismul; ce este astăzi teatrul; unde a dispărut emoţia; cum a ajuns să fie dominat publicul larg de rock şi reclamă. Vîrîpaev are teoriile sale. Şi culmea culmilor: e foarte convingător.
Marţi seara a fost programat spectacolul companiei “Nebolshoi Drama Theatre” din St. Petersburg, “Trei surori” de Cehov, în regia lui Lev Erenburg, despre care critici din Rusia afirmau că montarea e “o profundă şi strălucitoare analiză psihologică şi un nou efort uman de a răspunde la întrebarea de ce nu suntem fericiţi?”. În aceeaşi seară, a fost programat şi spectacolul “Nunta” de Cehov, o co-producţie dintre Festivalul Cehov (Moscova), Teatrul Naţional “Janka Kupala” din Minsk (Belarus) şi Confederaţia Internaţională a Asociaţiilor Teatrale). Regia aparţine lui Vladimir Pankov. Spectacolul, care va putea fi văzut şi miercuri, 12 iunie, reuneşte 27 de actori ruşi foarte talentaţi, bine aleşi. E o ambianţă între teatru, dans şi muzică.
La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu au loc zilnic în jur de 30 de evenimente. Publicul beneficiază în aceste zile şi de multe spectacole din Franţa, Polonia, Japonia, Italia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Austria, Israel, SUA şi, desigur, din România.
Miercuri se deschide şi Bursa de spectacole de la Sibiu, din cadrul festivalului.


×
Subiecte în articol: festival de teatru Sibiu