x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacolul Elektra invitat la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie de la Praga!

Spectacolul Elektra invitat la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie de la Praga!

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Apr 2024   •   23:00
Spectacolul Elektra invitat la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie de la Praga!

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Noua Comedie (Nová komedie) 2024 are loc în perioada 5-12 aprilie 2024, evenimentul fiind organizat de Teatrul Municipal din Praga. Spectacolul Elektra, după tragedia lui Sofocle, regizat de Botond Nagy, este invitat alături de producții germane, poloneze și slovace și se va juca la Divadlo Komedie (Teatrul de Comedie) pe 12 aprilie, ora 19.30.

Producția a fost nominalizată la premiile UNITER 2023 pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun lighting design.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Noua Comedie a fost organizată în martie 2019, iar în octombrie 2021 a avut loc o ediție neconvențională, Noua Comedie 1 an și jumătate, în cadrul căreia au fost prezentate producții ale studenților, care nu au avut ocazia de a juca în timpul pandemiei. Următoarea ediție a fost organizată de Teatrul Municipal din Praga, în perioada 11-18 aprilie 2023, și a reunit spectacole ale teatrelor poloneze, slovace și cehe.

Tema festivalului din acest an este Identitate, revoluție, revoluția identității, identitate de sine și reflectă starea de spirit a omului modern. Potrivit organizatorilor festivalului, trăim într-o epocă în care oamenii se simt amenințați de războaie, crize de mediu, epuizare și sărăcie. Cu toate acestea, pentru a-și păstra identitatea, simt nevoia să creeze și să acționeze. Nu ar trebui să ne fie teamă de revoluție deoarece aceasta poate fi un mijloc de a crea și de a ne consolida noua identitate.

„Electra a avut premiera anul acesta (2023), succesul fiind imediat. Pot anticipa prezența piesei, adaptare după Sofocle, mulți ani de acum înainte. Dramaturgia semnată de Kali Ágnes și regia lui Nagy Botond propun revitalizarea mitului Electrei într-un mod accesibil, comunicare pe axa mit și prezent. Am în vedere faptul că și în prezent avem de-a face cu Electre, Egiști, Clitemnestre..., dând forță și reprezentativitate tuturor personajelor, expresivități când fine, când aspre. Temele sunt aceleași, vorbind despre crimă, desfrâu, ură, egoism, minciună, onoare, răzbunare, datorie, memorie. Fiecare personaj în parte dezvoltă o temă, o duce mai departe, urmărindu-i evoluția, receptivitatea în rândul celorlați, dar și receptivitatea în rândul spectatorilor. ” – scria Demostene Șofron despre spectacolul Elektra.

La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar (scenografia), Ágnes Kali (dramaturgia), Claudiu Urse (muzica originală și sound design). Light design-ul este semnat de Botond Nagy.

Personajul principal, Electra, este interpretat de Csilla Albert, distribuţia fiind întregită de actorii: Enikő Györgyjakab, Lóránd Váta, Tamás Kiss, Róbert Kardos M. și Eszter Román.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×