x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru STOCKHOLM. Regizorul Radu Afrim, printre artiștii care vorbesc despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez

STOCKHOLM. Regizorul Radu Afrim, printre artiștii care vorbesc despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Feb 2021   •   16:18
STOCKHOLM. Regizorul Radu Afrim, printre artiștii care vorbesc despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez
Sursa foto: Radu Afrim

O dezbatere moderată de criticul de teatru Octavian Saiu va fi prezentată marți, 2 martie, ora 17.00 (ora Suediei) și 18.00 (ora României), pe canalele online ale Institutului Cultural Român de la Stockholm. Intitulată „Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemie”, conferința desfășurată în limba engleză, îi va reuni pe artiști cunoscuți din cele două țări: regizoarea suedeză Dasha Nikiforova, regizorul Radu Afrim, actorul George Albert Costea, actrița de origine română, Luiza Stănescu, stabilită în Suedia.

 

„O întâlnire româno-suedeză, un dialog european despre un proiect cu adevărat global: acestea sunt ingredientele unei dezbateri despre situația actuală a teatrului și despre nevoia artiștilor de a fi împreună. Și scena, și lumea se schimbă, iar Hektomeron este o dovadă concludentă", mărturisește Octavian Saiu, moderatorul dezbaterii, despre tema conferinței.

 

Conferința este realizată în colaborare cu Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova și va fi transmisă marți, 2 martie, ora 18.00, și canalele online ale ICR București, Teatrul „Marin Sorescu” și Hektomeron.

 

Octavian Saiu

 

În cadrul proiectului Hektomeron, derulat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, sunt difuzate patru spectacole din spațiul nordic. Două producții, sub egida Danemarcei și a Finlandei, au fost transmise pe 1 și 2 februarie, iar cele realizate în colaborare cu artiști din Suedia și, respectiv, Norvegia vor fi reprezentate pe 2 și, respectiv, 31 martie. Așadar, marți, 2 martie, va fi difuzat spectacolul regizat de Dasha Nikiforova, în care joacă actorul George Albert Costea, iar

conferința Decameronul, ca spectacol digital” se va derula în preambulul acestui spectacol.

 

Celebrul regizor Radu Afrim spune că de când a început sa regizeze a descoperit noua dramaturgie nordică. „Am pus în scenă piese scrise de dramaturgi scandinavi contemporani, chiar de doi suedezi: Jonas Gardell și Sofia Freden. Ascult muzica nordică și caut filme nordice la greu. Și, totuși, mi se pare că nu ne cunoaștem destul de bine unii pe ceilalți. Nu interacționam prea mult. Un proiect ca Hektomeron poate suplini, parțial și virtual, ceva din aceste goluri. Și poate, acest an altfel cam  trist, înseamna un început", punctează Radu Afrim.

 

 

George Albert Costea

Teatrul în timpul pandemiei este cu totul diferit, pentru că arta Thaliei nu a fost făcută pentru a fi prezentată pe un ecran, consideră regizoarea Dasha Nikiforova. „În aceste vremuri de criză, a trebuit să inventăm noi modalități de a face teatru, aceasta este o provocare imensă. Cred că Decameron-ul lui Boccaccio este un mod minunat de a găsi un refugiu, atunci când ne simțim căzuți, întrebându-ne cum vom supraviețui acestei pandemii. Celebrul autor ne spune că alții, în trecut, s-au confruntat cu vremuri și mai grele și că salvarea poate vine prin imaginația și povestirea noastră”, subliniază Dasha Nikiforova.

 

***

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional Hektomeron.

 

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

 

 

Dasha Nikiforova, regizoare suedeză

 

 

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, este prezentată, din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări.

 

Episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.  Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune Subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

 

Ultima poveste a Hektomeronului va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral într-un maraton de 25 de ore.

 

 

 

×