Au pariat mulţi pe Radu Alexandru Nica atunci când a regizat primele spectacole la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu. I s-a acordat încredere iar el nu a dezamăgit, cel puţin pe majoritatea celor care au crezut în forţa lui creatoare. Era în 2004.
În aceste zile, Radu Alexandru Nica, în vârstă de 30 de ani, montează în Statele Unite, la Chicago, spectacolul "Caii la fereastră" ("Horses at the Window") de Matei Vişniec. Compania care l-a invitat să pună în scenă piesa dramaturgului român, stabilit în Franţa şi ale cărui texte sunt tot mai des aduse la rampă peste Ocean, se numeşte Trap Door Theatre. Spectacolul este realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din New York şi Serviciul Cultural Francez din Chicago, premiera urmând să aibă loc la 19 martie.
Din echipa de realizatori fac parte, alături de Nica, John Wilson (decor), Karen Kawa (costume) şi Richard Norwood (Light Design), iar rolurile sunt interpretate de John Gray, John Kahara, Beata Pilch, Tiffany Ross, John Stokvis şi Holly Thomas.
Spectacolul se va juca în fiecare joi, vineri şi sâmbătă de la ora 20:00, în perioada 19 martie – 25 aprilie 2009.
Scrisă într-o cheie absurdă, piesa abordează cu umor viaţa femeii care aşteaptă să-i vină soţul din război. Accente hilare amestecate cu accente dramatice. Aşa cum este prezentat pe site-ul Trap Door Theatre, o mamă, o fiică şi o soţie îşi iau rămas bun de la barbaţii din viaţa lor, aceştia plecând la război, când un mesager apare cu flori, vestind moartea. Acest personaj "fermecător şi viclean se insinuează în vieţile lor, la fel cum ideea războiului se insinuează în mentalul societăţii, devenind normalitate".
După premieră, acest spectacol va fi prezentat în România – la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground ARAD – FUN, aşa cum anunţă Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu. Ar putea ajunge şi la Bucureşti, la Festivalul Comediei Româneşti "festCO".
În calitate de regizor al Teatrului sibian, Nica a montat aici din 2004 spectacole precum "Nora" de Henrik Ibsen (care i-a adus Premiul UNITER pentru debut, în 2005), "Vremea dragostei, vremea morţii" de Fritz Kater (2006), "Balul" după o idee Theatre de Campagnol (2007) sau "Hamlet" după William Shakespeare (2008). El a colaborat cu teatre din ţară, aducând la rampă şi "Emilia Galotti" după G.E. Lessing la Teatrul Odeon din Bucureşti (2008) sau "Toate la timpul lor" de David Ives la Teatrul German de Stat din Timişoara (2009).
A pus bazele colaborării sale cu Trap Door Theatre în 2007, când această companie americană a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu spectacolul "Angajare de clown" de Matei Vişniec, în regia lui Gregory Fortner.
Radu Alexandru Nica, născut la Sibiu, a absolvit în 2004 Secţia de Regie Teatru a Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, clasa Mona Chirilă. Între 2001 şi 2003 a studiat, ca bursier, la Academia de Teatru "August Everding" din München, perioadă în care a fost asistent de regie la două producţii ale Teatrului "Metropol" din München. Tot atunci montează "Cântăreaţa cheală" de Eugene Ionesco şi "Push up 1-3" de Roland Schimmelpfennig.
Trap Door Theatre a fost fondat în 1994 de directorul artistic Beata Pilch. Timp de 14 ani, compania a prezentat peste 70 de producţii proprii, multe dintre acestea premiate. Cotidianul Chicago Sun Times consideră că Trap Door Theatre este cea mai bună companie teatrală de avangardă din Chicago.
Citește pe Antena3.ro