x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul de Operetă Ion Dacian prezintă premiera Candid, de Leonard Berstein, la Festivalul Enescu

Teatrul de Operetă Ion Dacian prezintă premiera Candid, de Leonard Berstein, la Festivalul Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Sep 2021   •   20:29
Teatrul de Operetă Ion Dacian prezintă premiera Candid, de Leonard Berstein, la Festivalul Enescu

Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” prezintă, la Festivalul Enescu, premiera românească a spectacolului Candid, de Leonard Bernstein, operetă comică ce a avut premiera mondială în 1999, la Royal National Theatre, Londra. Evenimentul va avea loc la sediul Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian din Bulevardul Octavian Goga nr.1, în data de 24 septembrie 2021, ora 19:00, și face parte din seria București Creativ a Festivalului Internațional George Enescu.

Operetă comică în două acte, Candid este bazată pe satira inocenței, optimismului și a lecțiilor neașteptate de viață. Partitura legendarului Leonard Bernstein nu este decât vârful aisbergului când vine vorba de Candid și de teatralitatea sa. Cu un text adaptat de Hugh Wheeler și contribuții lirice ale incomparabilului Stephen Sondheim, Candid este o capodoperă pentru veacuri.

Candid este izgonit de acasă, trimis cu forța în armată, adus în fața Inchiziției, deposedat de orice avere, naufragiat pe o insulă pustie și separat mereu de adevărata sa iubire - Cunegonda. Și pe ea o urmăresc nenumărate ghinioane, inclusiv – dar fără a se limita la – prostituție, căsătorie forțată cu un om înstărit, chiar și sclavie. Cu toate acestea, totuși, amândoi încearcă să-și amintească lecțiile dragului lor tutore, Dr.Pangloss: “Totul este spre bine în cea mai bună din lumi”.

Elementele versiunii originale din 1953 - rescrise și reconcepute- au fost adăugate sau modificate în această versiune nouă într-un efort de a crea o variantă ușor reinventată a clasicului Candid, care presupune și o importantă contribuție feminină.

Întorcându-ne cu fiecare filă spre realitatea tristă a contradicțiilor unei societăți marcate de stagnare, scris cu arta subtilă a sarcasmului necruțător față de putreziciunea omenirii și a unei orânduiri sociale perimate, Candid nu este doar capodopera romanului filozofic, ci și una dintre marile înfăptuiri ale literaturii universale.

Regia este semnată de Andrei Munteanu, al cărui parcurs profesional arată iubirea sa pentru teatrul muzical. A realizat studiile de master la Academia Italiană pentru Operă din Verona și a colaborat în acea perioadă cu regizorul Franco Zeffirelli, colaborare pe care o descrie ”scurtă, dar eficientă”, când a participat la reluările spectacolelor lui Zeffirelli, “Carmen”, respectiv “Aida”, la teatrul Arena di Verona.

A continuat cu debutul, în 2013, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, unde a montat peste 12 spectacole printre care și musicalurile: “Stele Rătăcitoare” (spectacol prezentat la New York în 2014), “Marienbad” și “Scripcarul pe acoperiș”. Printre spectacolele montate la teatrul E. R. Kaminska din Varșovia este și musicalul “Povestiri Biblice”, (spectacol prezentat la New York în 2018).

Echipa artistică este completată armonios de nume precum Constantin Adrian Grigore, respectiv Alexandru Ilie (conducerea muzicală), Cătălin Ionescu Arbore (decor), Unda Popp (costume), Bogdan Boantă și Andra Gheorghe (coregrafie), precum și Aurel Muraru (dirijor cor).

×