Teatrul Foarte Mic din Bucureşti lansează o petiţie, cu titlul "Spaţiu pentru Teatrul Foarte Mic - locul unde respiră teatrul contemporan", pentru găsirea unui nou spaţiu în care să poată să-şi prezinte spectacolele, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
"Soluţia este găsirea unui alt spaţiu până când clădirea va putea fi redeschisă. Un spaţiu de aproximativ 100 de locuri, care să permită desfăşurarea în condiţii optime a producţiilor în cauză. O sală în care să fie posibilă o programare similară cu cea de la TFM. Un loc în care să putem din nou să îi implicăm pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital", se arată în comunicatul citat.
"Teatrul Foarte Mic se închide în urma intrării în vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar dacă în 2006 clădirea figura în Planul de acţiuni al Guvernului din 2006 până în 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare în curs de elaborare. Chiar dacă dosarul de expertiză, ce cuprinde acordul Asociaţiei de Proprietari care locuiesc deasupra sălii, este depus la Primărie", informează documentul.
Chiar dacă s-au primit asigurări că se vor demara lucrările de consolidare, nu se ştie cât vor dura acestea şi nici când vor începe.
"Un lucru este cert: se închide un spaţiu dedicat unei generaţii de artişti care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziţie", se mai arată în petiţia lansată de Teatrul Foarte Mic.
Potrivit acestora, perspectivele nu sunt multe şi nici încurajatoare.
"Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic în acest moment, va produce alăturarea a două strategii repertoriale antagonice şi o dezorientare a publicului deja format al sălii de la Mic. În plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri şi costume, de programare lunară, în acelaşi spaţiu, a 25 de spectacole, reprezentând producţiile celor două săli reunite. Găsirea unor săli alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene şi, din nou, pierderea identităţii lor comune. Oprirea lor înseamnă, dincolo de renunţarea la o investiţie financiară, întreruperea brutală a demersului unor artişti implicaţi", se arată în petiţie.
Teatrul Foarte Mic şi-a construit în ultimul timp un profil de sine stătător, se arată în document, precizându-se că acesta este "un loc de întâlnire şi o rampă de lansare. O casă pentru dramaturgia contemporană, un spaţiu de expunere artistică, de încercare a forţelor. Un teatru în care demersul social este susţinut şi încurajat".
Potrivit sursei citate, Teatrul Foarte Mic este un punct de pornire al unor creatori care au demonstrat lumii că demersul lor artistic este vital, printre aceştia numărându-se Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Ioana Păun şi mulţi alţii.
"Teatrul Foarte Mic a avut în ultimul an cinci premiere, iar a şasea este în curs de finalizare. Toate cele cinci producţii de până acum au fost prezentate în festivaluri la Buzău, Cluj, Oradea, Tulcea, Bucureşti (TEEN fest şi Platforma Internaţională de Teatru #2). Unul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru. Altul a avut, în această vară, 14 reprezentaţii la Festivalul de la Edinburgh, cel mai mare 'târg' de teatru din lume", se mai arată în petiţia TFM.
Petiţia pentru găsirea unui spaţiu în care să funcţioneze Teatrul Foarte Mic poate fi accesată şi semnată pe http://www.petitieonline.net/petitie/spatiu_pentru_teatrul_foarte_mic_locul_unde_respira_teatrul_contemporan-p32614145.html.