x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tocilescu, „stea polară în Galaxia Teatrul”

Tocilescu, „stea polară în Galaxia Teatrul”

de Maria Sârbu    |    07 Iul 2011   •   21:00
Tocilescu,  „stea polară în Galaxia Teatrul”

Anticipand aniversarea a 65-a de la nasterea lui Alexandru Tocilescu (27 iulie), cineva l-a 'declarat' stea pe cu­noscutul regizor, alaturandu-i nu­mele, pe Aleea Celebritatilor din Ca­pi­tala, celor cinci de pana acum, ac­tori de seama ai teatrului si filmului romanesc: Florin Piersic, Victor Re­bengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern si Amza Pellea. Astfel, in Piata Timpului, la 7 iulie 2011, a fost dezvelita a sasea stea.

Alexandru Tocilescu este, asadar, pri­mul regizor cu numele plantat aici. El a primit, la propriu, si o stea (ste­lu­ta) 'din aur masiv' de la un sponsor, stralucitul obiect fiindu-i prins la piept de unul dintre organizatorii acestui ceremonial, Nina Scarlat (Ma­gazinul Cocor), care a motivat ges­tul: 'E prima stea pentru Regie, in semn de respect, de recunostinta pentru intreaga activitate artistica (…). E un cadou de luat acasa si de adus aminte'.

Din partea celuilalt organizator al evenimentului, Teatrul Metropolis, a adus un elogiu lui Tocilescu ac­to­rul si directorul George Ivascu, care remarca ieri: 'Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de modele (…). Alexandru Tocilescu este cel care a construit povesti pentru noi. Noi, actorii, suntem cei care am transmis emotiile, dar cineva ne-a invatat sa le avem. Acesta este regizorul'.

A provocat amuzament asistentei (ca intotdeauna cand rosteste un laudatio) aprecierea venerabilului profesor Ion Tobosaru: 'Slujesc catedra de cinci decenii si jumatate si prin­tre prezentele exponentiale ale scolii reputatul Toca – Alexandru Tocilescu – a insemnat pentru noi prezenta de­venita exponentiala in azurul si zenitul creatiei sale scenice. Alexandru Tocilescu face parte din categoria acelor regizori, exegeti de scena, in cadrul careia discursul discursiv a rimat cu discursul conotativ in plura­li­­ta­tea imaginilor ce poarta amprenta unui talent remarcabil (…). Prezenta lui Toca inseamna steaua polara in ga­l­axia teatrului'.

Alexandru Tocilescu era emo­ti­o­nat. A facut totusi declaratii – mai serioase si mai hazlii. Dupa 'vocabu­le­le' lui Ion Tobosaru, el a afirmat cu mul­tumire pentru 'Sir Toby': 'Aveam 19 ani cand am avut placerea sa particip la primele cursuri ale dlui To­bosaru. Acum am 65 si lucrurile s-au schimbat destul de mult. Daca pe vre­mea aia nu stiam cum sa fac s-o sterg de la ore, acum fiecare secunda pe care o petrec langa dansul mi se pa­re pretioasa'. Marturisirea sa in fa­ta publicului din Piata Timpului a fost: 'N-am crezut ca a venit randul meu, ca eu sunt cel potrivit pentru mo­mentul respectiv (…). Starea cea mai importanta a mea este surpriza. Fap­tul ca au venit atatia oameni – ac­tori, prieteni, cunoscuti, public – este ceva care ma misca si ma minu­nea­za. Inseamna ca n-a fost de po­ma­na tot ce am facut, inseamna ca trebu­ie sa ma tin bine si sa merg mai de­par­te. Lumea asteapta: artistii asteapta, pu­blicul asteapta, toata lumea as­teap­ta ceva de la mine. Va multumesc pentru incurajare!'.

Au fost felicitari si din partea UNITER, si din partea Primariei, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dar si a conducerii Natio­nalului bucurestean.

La ceremonie au venit, formand parca un scut in jurul lui Toca, mai multi actori, printre care Irina Petrescu, Ion Besoiu, Stela Popescu, Va­len­tin Uritescu, Adela Marculescu, George Motoi, Ileana Stana Ionescu, George Mihaita, Tudorel Filimon, Vlad Ivanov.

George Ivascu ne-a spus ca spera ca pana la sfarsitul anului un alt regizor sa primeasca o stea pe Aleea Celebritatilor: Liviu Ciulei, care a implinit ieri 88 de ani. In luna august insa va aparea a saptea stea in Piata Timpului, cu numele 'Tamara Bu­ciu­ceanu-Botez'.

×
Subiecte în articol: teatru