x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un juriu de gală

Un juriu de gală

de Rozana Mihalache    |    16 Apr 2010   •   00:00

Întotdeauna, pentru certificarea talentului unui novice e nevoie de oameni cu experienţă care să-l analizeze şi să-l asiste în demersurile sale, aşadar, firesc, s-a stabilit şi componenţa juriului "Galei teatrului tânăr".

Actorii Maia Morgenstern, Rodica Mandache, George Mihăiţă, Virgil Ogăşanu şi Mircea Diaconu, regizorul Radu Afrim şi criticul de teatru Ion Cocora reprezintă Juriul concursului "Gala teatrului tânăr", creat de Fundaţia "Dan Voiculescu" pentru Dezvoltarea României, în sprijinul promovării tinerilor actori. Ei vor desemna, la sfârşitul acestei luni, câştigătorii unui premiu de 100.000 de dolari.


VIRGIL OGĂŞANU
La această oră, tânărul actor zboară într-un spaţiu ne­cu­noscut, pentru că nimeni nu se interesează de el, de evoluţia sa. Toată lumea se întreabă de ce nu mai avem actori talentaţi. Există, dar nu sunt puşi în valoare de cei care trebuie să se ocupe. Vorbesc de ministere, de teatru, de direcţiile de teatre.  Aceste gale sunt binevenite pentru ei, sunt o mană cerească, e un mare cadou pe care îl face Fundaţia "Dan Voiculescu" tinerilor actori, iar pe această cale nu numai eu, toţi actorii, toţi profesorii nu pot decât să-i mulţumească.


MIRCEA DIACONU
Mi se pare o iniţiativă foarte bine venită şi până la urmă asta este problema: să coordonezi şi să strângi într-un punct anume pe o propunere publică un anume gen: tinerii. De aici apar valori, unii dintre ei vor fi standardizaţi, deja pot să-şi treacă în CV această participare, ceea ce este foarte bine. Astfel de iniţiative sunt necesare şi nu reprezintă o chestiune generală de genul "de  acum bătrânii pleacă şi vin tinerii". Este bine, foarte binevenită. Şi astfel de lucruri trebuie făcute într-un anumit ritm, pentru ca ele să existe şi să nască valori mai departe.

Joi, 15 aprilie, este ultima zi de înscriere în concursul "Gala Teatrului Tânăr", creat de Fundaţia "Dan Voiculescu" pentru Dezvoltarea României. Trupele rămase în concurs vor fi anunţate luni, 19 aprilie, pe site-urile evenimentului: http://galateatruluitanar.wordpress.com, şi www.fudv.ro. Selecţia trupei câştigătoare va avea loc la Teatrul Nottara, în zilele de 28 şi 29 aprilie.

×
Subiecte în articol: teatru