x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un nou spectacol marca Gigi Căciuleanu. ”Kiritza sau jocul de-a…”, teatru coregrafic inspirat de Vasile Alecsandri

Un nou spectacol marca Gigi Căciuleanu. ”Kiritza sau jocul de-a…”, teatru coregrafic inspirat de Vasile Alecsandri

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Oct 2021   •   15:52
Un nou spectacol marca Gigi Căciuleanu.  ”Kiritza sau jocul de-a…”, teatru coregrafic inspirat de Vasile Alecsandri
Sursa foto: Foto Florin Ghioca

Gigi Căciuleanu prezintă în avanpremieră pe 13 octombrie, ora 20:00, și în premieră pe 14 octombrie ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național București, „Kiritza sau jocul de-a…”, pornind de la piesele lui Vasile Alecsandri. Spectacolul este o co-producție Teatrul Național București, Fundația Art Production și Gigi Caciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI.

Piesa de teatru coregrafic „Kiritza sau jocul de-a…” îi va avea în distribuție, în jurul sopranei Oana Berbec, pe Lari Giorgescu, Ileana Olteanu, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Munteniță, Costina Cheyrouze, Crina Semciuc, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Ionuț Toader, Eduard Adam, Axel Moustache, Petre Ancuța, Victoria Dicu și Mihai Calotă. Asistent: Lelia Marcu-Vladu. Muzica: Jacques Offenbach și Paul Ilea. Scenografia: Florilena Popescu Fărcăşanu. Costume: Liliana Cenean. Lumini: Cristian Șimon. Regia tehnică: Adrian Ionescu, Silviu Negulete.

Personajul Kiritza, pe care Gigi Căciuleanu o caracterizează drept „o Kiritză cu pretenţii de emancipare, agitându-se în mijlocul unui “patchwork” ţesut din fragmente alese ale emblematicelor piese aparținând lui Vasile Alecsandri”, este interpretat de Oana Berbec. Absolventă de canto la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea, a urmat cursuri de măiestrie cu Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Donna Woodward și Larisa Gergieva. A susținut numeroase turnee în țară, dar și în orașe ca Berlin, Amsterdam, Barcelona, Roma, Sofia ș.a. Prima mare oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Căciuleanu s-a ivit în anul 2017, la Opera Națională București cu “TragiComedy“, spectacol care i-a deschis o nouă perspectivă a exprimării artistice.

„De ce subtitlul „Jocul de-a..."? Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul..." lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea și costumul oricăruia dintre personaje. De ce Kiritza cu „K” și cu „tz”? Spre a accentua năzuința cvasi dureroasă a personajului de a se europeniza, de a nu mai aparține unei provincii sau unei țări, ci întregului mapamond dominat de sus...din balon! Așa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colț de ochi, personajul Coanei Chirița m-a înduioșat de când l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom" la feminin, visând la emancipare cu orice preț. Dorind din toți „țâțânii" sufletului de a-și părăsi condiția pentru a se putea „duce spre lună și stele"... Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranță Coana Chirița n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică...”, explică Gigi Căciuleanu.

 

×
Subiecte în articol: Gigi Căciuleanu