x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un spectacol despre cum se face un film, la Odeon

Un spectacol despre cum se face un film, la Odeon

de Maria Sârbu    |    05 Feb 2013   •   23:41
Un spectacol despre cum se face un film, la Odeon

“Linişte! Sărut. Acţiune!” este titlul celui mai nou spectacol al Teatrului Odeon, care va fi prezentat la Sala Studio joi, vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 19:30. Acest proiect i-a fost propus Teatrului de pe Calea Victoriei de regizorul Peter Kerek, cunoscut pentru originalitatea creaţiilor sale scenice. El a montat spectacolul, făcând şi adaptarea, după filmul “Living in Oblivion” de Tom Dicillo. I-a distribuit pe Pavel Bartoş, Elvira Deatcu, Gelu Niţu, Irina Mazanitis, Paula Niculiţă pe acelaşi rol cu Alina Berzunţeanu, Marius Damian, Ioan Batinaş şi Alexandru Papadopol.
Cunoscând intervenţiile sale filmice într-un spectacol de teatru, am fost curioasă să aflu înainte de a vedea spectacolul care este tema şi cum a abortat-o Peter Kerek.

“E o poveste care se învârte în jurul unei echipe de filmare. Dar pare mai neobişnuit faptul că publicul de teatru are ocazia să vadă un spectacol în care se arată cum se lucrează pentru un film. O echipă de filmare încearcă să facă un film de dragoste, doar că echipa este atât de trăsnită încât iese mai mult o comedie decât un film de dragoste (...)”, ne-a spus Kerek.

Regizorul i-a avut în echipa de creatori ai spectacolului pe scenografii Cristian Niculescu (decor), apreciat pentru scenografia multor filme, la care a lucrat de-a lungul anilor în ţară şi străinătate, şi Viorica Petrovici (costume), cu o creaţie bogată în teatru, operă şi film, nominalizată la Premiul Cesar, pentru costumele la filmul francez “Izvorul femeilor”, al lui Radu Mihăileanu. Kerek spune că a mai lucrat cu Niculescu la un spectacol de la Teatrul Act, care implica proiecţii cinematografice, dar şi la un film de scurt metraj.

Peter Kerek a precizat că în spectacolul “Linişte! Sărut. Acţiune!” nu există proiecţii. Publicul va vedea ceea ce “vede şi camera”, ceea ce se filmează pe scenă.
Peter Kerek este atât regizor de teatru şi de film, cât şi scenarist. Are 37 de ani. A absolvit Facultatea de Filozofie şi Academia de Teatru “Otto-Falckenberg” din München şi UNATC Bucureşti. A fost asistent de regie la spectacole create de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Peter Zadek, Silviu Purcărete. A montat spectacole la Teatrul Act, la Teatrul LUNI de la Green Hours, la Teatrul “Ioan Slavici” din Arad, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila. A regizat filme, seriale pentru televiziune, scriind şi scenarii. (Maria Sârbu)

×
Subiecte în articol: teatrul odeon