x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un spectacol-eveniment care chestionează graniţa dintre public şi privat are în weekend premiera la Teatrelli: „zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri

Un spectacol-eveniment care chestionează graniţa dintre public şi privat are în weekend premiera la Teatrelli: „zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Sep 2023   •   11:30
Un spectacol-eveniment care chestionează graniţa dintre public şi privat are  în weekend premiera la Teatrelli: „zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi,  după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri

O nouă producţie creart/Teatrelli, de tip spectacol-laborator, are premiera pe 22, 23 şi 24 septembrie, în Capitală şi aduce publicului un mix creativ care reunește eforturile a patru teatre din România, precum şi vocile unora dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații: regizorul Andrei Măjeri, dramaturga Alexandra Felseghi, compozitorul Adrian Piciorea și fashion designer-ul Lucian Broscățean. După premiera din Bucureşti, spectacolul urmează să se joace şi în teatrele co-producătoare, respectiv la Cluj-Napoca, Oradea şi Botoşani.

„zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, este un spectacol-eveniment care își propune să aducă pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea) şi Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).

 

Noul spectacol marca Teatrelli propune publicului un subiect de interes contemporan: chestionează  granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, cele care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese. Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog. 

 

Experiența sonoră a spectacolului  „zeițe de categoria B” este semnată de Adrian Piciorea, iar costumele sunt o selecție de piese din colecțiile designerului Lucian Broscățean.

 

Spectacolul se joacă în premieră în Capitală, la Teatrelli (Piaţa Lahovari, Nr.7), pe 22, 23 şi 24 septembrie, cu începere de la ora 19,.

 

creart/Teatrelli este iniţiatiorul proiectului şi producătorul principal, urmând ca, după premiera de la Bucureşti, spectacolul să fie jucat, pe rând, în toate teatrele co-producătoare, respectiv la Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

 

Repetițiile pentru „zeițe de categoria B” s-au desfășurat pe același format: au început la Botoșani (21 – 28 august), au continuat la Oradea (4 – 10 septembrie) şi la Cluj-Napoca (11 – 17 septembrie), iar ultima serie de repetiții și primele reprezentații au loc la București.

Noua producție a fost selectată în cadrul unui open call lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din Octavian Saiu, Radu Nica, Cristian Ban și Roxana Lăpădat.

 

 

„zeițe de categoria B”

de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri

 

Regia: Andrei Măjeri

Cu: Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó, Silvia Luca

Experiență sonoră: Adrian Piciorea

Costume: o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean

Bijuterii: Monom by Georgiana Ciceo

 

 

Despre Andrei Măjeri

 

Andrei Măjeri este unul dintre cei mai reprezentativi regizori de teatru din tânăra generaţie. A colaborat cu numeroase teatre din România: de la teatrele naționale din Cluj-Napoca, București și Craiova, la teatrele municipale din Baia-Mare, Turda sau Tîrgu-Jiu, precum și cu Apollo111. În 2021 a devenit regizorul angajat al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, unde a montat spectacolele „Eroine” și „La Academie” (selectat în cadrul actualei ediții a Festivalului Național de Teatru – FNT). În 2022, a regizat primul său spectacol în afara granițelor (Slepa Mrlja/Pata oarbă), în Novi Sad (Serbia), în cadrul Capitalei Culturale Europene, la Teatrul Național Sârb. Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri (în țară și în străinătate), atestându-l astfel ca unul dintre cei mai puternici regizori. A câștigat peste zece premii naționale pentru Cel Mai Bun Regizor și s-a aflat în mai multe turnee extinse cu: „Medea’s Boys”, „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” și „Eroine”. 

 

 

Elena Ivanca este actriță de teatru și de film, angajată a Teatrului Național Cluj-Napoca din anul 2000, unde a jucat în peste 40 de producții de teatru. În 2004, a primit Ordinul ,,Meritul Cultural’’ în grad de Cavaler, categoria Artele Spectacolului.

 

Ioana Dragoș Gajdó  joacă la Teatrul Regina Maria Oradea şi are până în prezent roluri în peste 40 de spectacole. A fost nominalizată de două ori la premiile UNITER: pentru cea mai bună actriţă în rol principal (spectacolul „Alge”, 2003) și pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (spectacolul „Scripcarul pe acoperiș”, 2012).

 

Silvia Luca este actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani din 2021. A jucat pe scenele teatrelor din Moscova, București și Chișinău și a fost desemnată în anul 2009 unul dintre cei mai populari actori basarabeni. În 2013 i s-a acordat gradul „Maestru al scenei” – cel mai înalt grad profesional artistic acordat de teatrele din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: Alexandra Felseghi Teatrelli