x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Vizibilitatea unei opere redescoperite.

Vizibilitatea unei opere redescoperite.

de Maria Sârbu    |    15 Iun 2011   •   21:00

O expozitie de scenografie, bine gandita si organizata, care aduce in atentia publicului creatia din perioada interbelica a artistului George baron Löwendal, a trezit interesul unor specialisti din strainatate, dupa ce a fost prezentata de curand la Noaptea Muzeelor din Praga si la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Presedintele Fundatiei Löwendal, Aria­dna Avram, ne-a spus ca o expozitie similara va reprezenta Romania la Cvadrienala de la Praga (16-26 iunie). Expunerea la Palatul Brukenthal din Sibiu a condus la doua invitatii la mari evenimente internationale: Festi­valul de Teatru de la Sarajevo si Festivalul de Teatru de la Bogota.

"Ne propunem sa mer­gem cu lucrari de sce­no­grafie, dar si cu portrete ale unor actori rea­lizate de artistul George baron Löwendal, la Muzeul Teatrului din Viena si la Mu­zeul Teatrului din München. Am impresia ca istoria scenografiei ro­ma­nesti si europene va cu­prin­de, in urma acestei ex­pozitii incontestabile care i-a surprins pe multi specialisti de seama, si creatia scenografica a baronului Löwendal. Dubla valoare, plastica si scenografica, a fost reconfirmata intr-un timp relativ scurt, dupa expozitiile prilejuite de diverse evenimente de talie nationala si internationala", a spus Ariad­na Avram, nepoata artistului, care in mai 2010 a infiintat fundatia, depunand eforturi ca activitatea de un an sa fie axata pe punerea in va­loare a materialului bogat si complex din arhiva care oglindeste creatia lui Löwendal, deschizator de drumuri in scenografia mo­derna prin decorurile sale "realiste, constructiviste si cubiste".

La Noaptea Muzeelor Pragheze (11 iunie), expozitia intitulata "George baron Löwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la inceputul sec. al XX-lea", pregatita dupa un concept al scenografei Viori­ca Petrovici si incluzand, in afara de lucrari de scenografie ale artistului, si machete realizate de studenti de la Universitatea de Arte din Bucuresti dupa schitele lui Löwendal, a putut fi vazuta la Galeria ICR Praga, spatiu inclus in cadrul acestui eveniment nocturn alaturi de alte 35 de galerii din Capitala Cehiei.

×