x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ziua Națională a României, sărbătorită pe scena ONB cu premiera „Povestea Iei”

Ziua Națională a României, sărbătorită pe scena ONB cu premiera „Povestea Iei”

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Noi 2022   •   10:34
Ziua Națională a României, sărbătorită pe scena ONB cu premiera „Povestea Iei”

Ziua României va fi celebrată pe 1 decembrie, ora 20:00, la Opera bucureșteană cu spectacolul „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de Diplomație românească.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” are două părți, una orchestrală și una coregrafică, prima valorificând teme muzicale românești în prelucrări diverse, de la „Hora mărțișorului” sau „Cântece românești” de Tiberiu Brediceanu, la „Șase dansuri românești” de Béla Bàrtok. Interpretează Orchestra Operei Naționale București, dirijata de Daniel Jinga, cu concursul sopranei Oana Șerban. Regia Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans este o creatie a lui Gigi Căciuleanu, pe muzica originală compusă special pe această temă de Dan Dediu si va fi prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naționale București. Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, videomapping Dilmana Yordanova, light design Cristian Șimon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu.

„Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba țării unde esti ci…pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncțiune între animal și înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret și abstract.” – GIGI CĂCIULEANU.

După prezentarea sa la Paris, la UNESCO, în premieră absolută, pe 23 noiembrie, cu un succes extraordinar, evenimentul este reluat și în România, de Ziua Națională, pe scena ONB, urmând să fie  inclus în stagiunea primei scene lirice.

 

×