x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Zorro, un pustnic pe trotuar”, în premieră la TNB, cu Ioan Andrei Ionescu

„Zorro, un pustnic pe trotuar”, în premieră la TNB, cu Ioan Andrei Ionescu

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Noi 2022   •   10:34
„Zorro, un pustnic pe trotuar”, în premieră la TNB, cu Ioan Andrei Ionescu

Teatrul Naţional I.L.Caragiale anunţă premiera unui nou spectacol în cadrul programului „Uşi deschise pentru toţi”, Zorro de Margaret Mazzantini, un text tradus şi prezentat în Premieră Naţională. One-man show al actorului Ioan Andrei Ionescu, regizat de Toma Dănilă, noul spectacol de la Sala Pictura va avea premiera în data de 11 decembrie, de la ora 20.00.

Publicul este invitat încă din data de 4 decembrie, la avanpremiera spectacolului, să descopere, în decorul semnat de Mara Nicola, una dintre cele mai emoţionante poveşti contemporane, despre felul imprevizibil, cu mai multe feţe, prin care destinul ne poate juca feste şi viaţa ni se poate schimba pe negândite. Cum poate deveni un om bun şi victimă şi călău în acelaşi timp, atunci când toate lucrurile din viaţa lui o iau razna şi nu se mai poate baza pe nimic din ceea ce până atunci însemna obişnuiţă, siguranţă… Veniţi şi veţi descoperi un monolog dramatic impresionant, care vă va aminti cât de fragili şi de expuşi întâmplării suntem. 

„Vă invit să facem împreună un exerciţiu de imaginaţie, ne propune Toma Dănilă, regizorul spectacolului. Să intrăm împreună în povestea lui Zorro, omul fără chip pe care îl putem întâlni la colţul străzii sau la semaforul din intersecţia aglomerată, omul fără chip care se confundă cu peisajul, omul pe care îl ocolim fiindcă ne-ar putea strica normalitatea, ne-ar putea deturna rutina micilor gesturi cotidiene. Vă invit să-i aflăm povestea, şi, poate, după, îi vom privi mai atent, mai altfel pe cei pe care obişnuiam să îi numim „oameni ai străzii” sau „vagabonzi”. Poate îi vom numi mai simplu, doar „Oameni”.

Actor cu multiple valențe interpretative, Ioan Andrei Ionescu continuă să-și suprindă publicul prin abordarea unor personaje variate și prin disecarea, în profunzime, a particularităților ce fac din fiecare personaj interpretat un tip uman aparte. Dintr-un palmares artistic bogat, amintim, selectiv,  rolul din „Anonimul venețian” - spectacol pe care îl joacă cu succes de aproape un deceniu alături de partenera sa, Ilinca Goia, rolul Lopahin din ”Livada de vișini” sau recenta și remarcabila sa creație din  „Mașinăria. Musicalul”, Domnul Zero, performanță actoricească de mare virtuozitate! Dintre cele peste 20 de personaje diferite interpretate în decursul timpului doar pe scenele TNB, Ioan  Andrei Ionescu consideră însă că Zorro este cel mai solicitant și mai emoționant rol al său.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Autoarea acestei povestiri, Margaret Mazzantini este o scriitoare și actriță italiană cunoscută, care a renunțat la scenă în favoarea scrisului. Pentru romanul „Nu te mișca” (2002) a primit Premiul Strega și Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distincții literare italiene. Tradusă în treizeci și cinci de limbi, cartea a devenit imediat un bestseller internațional, cu peste doua milioane de exemplare vândute, și a fost ecranizată de Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz în rolul principal. A scris monologul de teatru „Zorro, un pustnic pe trotuar” în 2004 pentru soțul său, multipremiatul actor și regizor Sergio Castellitto.   

„Zorro m-a ajutat să dezgrop o temere pe care o avem cu toții, mărturiseşte scriitoarea. Pentru că în interiorul fiecăruia dintre noi, nemărturisită, mascată, există această posibilitate extremă: pierderea bruscă a firelor care ne țin ancorați de lumea obișnuită. Câți dintre noi, într-o noapte în care aveam sufletul gâtuit, adăpostindu-ne sub un portic, cu reverele ridicate, n-am simțit față de acel trup, față de acea grămadă de zdrențe sub care se ascunde un corp, posibilitatea de a fi chiar noi în locul lui? Vagabonzii sunt niște rătăcitori care au evadat din casele noastre, care au mirosul dulapurilor noastre, miros a ceea ce ei nu au, dar și a ceea ce ne lipsește nouă”.

Interpretarea dată de actorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ioan Andrei Ionescu vă va convinge că pariul cu viaţa merită câştigat în fiecare din zilele noastre, cu sinceritate şi empatie faţă de cei din jur…

Sunteţi invitaţi la teatru, Zorro este aici, şi pretutindeni, este mai mult decât v-aţi aştepta…  „Zorro, un pustnic pe trotuar” de Margaret Mazzantini, cu Ioan Andrei Ionescu, pe 4 şi 11 decembrie, la Sala Pictura!

×