x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arhitectura românească, mândria țării

Arhitectura românească, mândria țării

de Paul Bardasu    |    27 Noi 2023   •   06:00
Arhitectura românească, mândria țării

Timișoara este Capitala Europeană a Culturii în acest an, alături de alte Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria). Orașul bănățean încearcă - și reușește - să demonstreze bogăția și diversitatea culturilor de pe continent printr-un program cultural cu o puternică dimensiune europeană. Unul dintre evenimentele desfășurate în acest sens, zilele trecute, a fost lansarea proiectului „NEO-ARH - Amprente ale stilului neoromânesc în capitala europeană a culturii”.

Evenimentul a avut loc la Infocentrul Turistic din Complexul Bastion al Muzeului Naţional al Banatului, iar proiectul are mai multe componente și este menit să aducă în atenția publicului larg stilul arhitectural neoromânesc, una dintre cele mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale, un veritabil simbol al unității culturale și totodată un element reprezentativ al patrimoniului cultural material al Timișoarei. 

Lansarea a debutat cu vernisajul expoziției de fotografie cu același nume realizată de cineastul Cristian Radu Nema, care invită publicul să vizioneze cele mai reprezentative clădiri construite în stil neoromânesc din orașul bănățean. Expoziției de fotografie i s-au alăturat și lucrări de grafică realizată de studenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 1 decembrie 2023.

Documentar despre cele mai importante clădiri bănățene

În cadrul evenimentului a avut loc premiera filmului documentar „NEO-ARH - Amprente ale stilului neoromânesc în capitala europeană a culturii”, film regizat de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, după un scenariu de Bianca Beatrice Michi, care include perspectiva istorică și cea artistică a celor mai impresionante clădiri construite în stil neoromânesc din Timișoara, interviuri cu personalități relevante și cu actualii gestionari ai clădirilor printre care se numără Opera din Timișoara, Catedrala Mitropolitană, Primăria Municipiului Timișoara. Filmul se bucură de participarea extraordinară a Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

„Filmul este o continuare a documentarului «Arhitectura României Mari», realizat de aceeași echipă artistică și reprezintă o călătorie într-o lume heterotopică unde spectatorul poate urmări parcursul integrării stilului arhitectural național în contextul amplu al spațiului timișorean construit. Este o exemplu de utopie patrimonială care se proiectează în trecut și se redefinește în contemporaneitate”, a declarat Bianca Beatrice Michi, inițiatorul acestui proiect cultural important atât pentru locuitorii Timișoarei, cât și pentru vizitatorii orașului.

Pledoarie pentru identitatea românească 

Cu prilejul evenimentului s-a desfășurat și lansarea albumului tematic documentar „NEO-ARH - Amprente ale stilului neoromânesc în capitala europeană a culturii”. Catalogul bilingv este tipărit în condiții grafice deosebite și centralizează cele mai importante informații referitoare la prezența stilului neoromânesc în Timișoara. Materialul este elaborat cu sprijinul științific al conf. dr. arh. Gabriel Székely, autorul mai multor lucrări de specialitate din domeniul arhitecturii și istoriei artei. Albumul tematic poate fi consultat la Infocentrul Turistic din Complexul Bastion al Muzeului Naţional al Banatului.

„Acest întreg ansamblu de arte vizuale dedicat unui stil identitar, care deşi pare dedicat unei categorii de specialişti - arhitecţi sau studenţi de la Arte, în realitate este pentru cei care înţeleg că identitatea românească are mai multe componente: limba, teritoriul, clădirile esenţiale din toate oraşele ţării, respectiv primăriile, catedralele, opera. Cum spunea Mitropolitul Ioan al Banatului în film: „Dacă faci un tur al catedralelor din ţară, par toate la fel, frumoase, dar catedrala din Timişoara este unică”. Evenimentul de acum se referă la identitatea noastră pe care o regăsim, la valori care trebuie să fie permanente” a explicat cineastul Cristian Radu Nema.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: program cultural vernisaj timisoara