x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Un Vis Turnat în Bronz: Omagiul Oanei Maria Cajal pentru Regina Maria

Un Vis Turnat în Bronz: Omagiul Oanei Maria Cajal pentru Regina Maria

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Mai 2024   •   20:00
Un Vis Turnat în Bronz: Omagiul Oanei Maria Cajal pentru Regina Maria

Oana Maria Cajal, este o figură distinsă în teatru și arte vizuale, s-a născut în București și este licențiată la Institutul de Teatru și Cinematografie din București.

Ea și-a început călătoria artistică cu realizări semnificative în teatru, obținând un Master în Arte Frumoase și Dramaturgie de la Universitatea din California, San Diego, cu o bursă de la „Association of American Theatre Critics”. Oana Maria Cajal trăiește  acum în Montreal, Canada, împreună cu soțul ei dr. Ștefan Cajal, care o susține în demersul său artistic, și fiica lor, Annya. De mai mult de un deceniu, Oana Maria Cajal și-a mutat concentrarea creativă către artele vizuale moderne

Tranziția Oanei Maria Cajal de la teatru la artele vizuale păstrează esența narativă a rădăcinilor sale dramaturgice. Cunoscută pentru succesul său ca dramaturg – evidențiat de premiul Uniunii Naționale de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă în 2011 – ea explorează acum tărâmul povestirii vizuale. Munca ei implică tehnici vizuale moderne, creând colaje care îmbină diverse elemente și senzații, amintind de abordările scenografice din teatru și film.

Expoziția „Un Vis Turnat în Bronz” este un profund omagiu adus Reginei Maria a României, în care orașul Balcic se află în fundal un loc de însemnătate personală pentru Oana. Regina Maria, nu este doar o figură istorică, face parte din narațiunea intimă a Oanei, împletită cu moștenirea familiei sale. Bunicul Oanei, Octavian Moșescu, a fost primarul orașului Balcic și a comandat sculptorului Oscar Han un bust al Reginei Maria, inspirație pentru titlul expoziției, lucrare care a fost amplasată în 1933 în centrul orașului. Mama Oanei, pe nume Balcica, aduce un omagiu orașului în care s-a născut și moștenirii sale bulgare în volumul autobiografic „Balcic”.

Prezentă în Sala de Piatră a Palatului Balcic până pe 23 iunie, expoziția face parte din proiectul Asociației DAR Development, dedicat universului spiritual al Reginei Maria. Lucrările Oanei Maria Cajal îmbină amintirile ei personale cu imaginile istorice ale Reginei Maria, toate plasate în îndrăgita reședință de pe litoral a reginei. Expoziția include pe lângă picto-colaje, fotografii personale realizate în Balcic, precum și îmbrăcăminte și obiecte de epocă din anii 1920-1930, provenite din colecția Adinei Nanu, critic de artă și istoric al designului vestimentar românesc.

Expoziția invită spectatorii să se implice cu o bogată tapiserie de narațiuni vizuale, în care fiecare imagine și artefact oferă o perspectivă unică. Prin colajele sale evocatoare, Oana Maria Cajal creează un omagiu oniric adus Reginei Maria, îmbinând reverența istorică cu legătura personală, făcând din expoziția „Un Vis Turnat în Bronz” o experiență profundă a memoriei culturale și familiale.

×