x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Castelele Peleş şi Pelişor ar putea fi acceptate în curând în patrimoniul UNESCO

Castelele Peleş şi Pelişor ar putea fi acceptate în curând în patrimoniul UNESCO

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   21:20
Castelele Peleş şi Pelişor ar putea fi acceptate în curând în patrimoniul UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor vor fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a anunțat marți ministrul Culturii, Raluca Turcan, care spune că a fost constituit un grup care să se ocupe de îndeplinirea demersurilor în acest sens.

„Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale - Casa Regală cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională”, a scris marți pe Facebook ministrul Culturii.

Raluca Turcan arată că cele două castele nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană, funcționând ca muzee.

„De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial”, a adăugat Turcan.

Ea susține că vor fi inițiate colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: unesco peles pelisor