x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură  ¡Viva la guitarra! cu Reynier Mariño (chitară) și  Laura Márquez Nieto (voce și percuție) la Institutul Cervantes din București

 ¡Viva la guitarra! cu Reynier Mariño (chitară) și  Laura Márquez Nieto (voce și percuție) la Institutul Cervantes din București

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Mai 2024   •   00:40
 ¡Viva la guitarra! cu Reynier Mariño (chitară) și  Laura Márquez Nieto (voce și percuție) la Institutul Cervantes din București

Săptămâna aceasta, miercuri, 15 mai, de la ora 19.00, are loc cel de-al treilea concert de chitară din seria de evenimente organizate de  Institutul Cervantes din București și Asociația Kitarodia sub genericul ¡Viva la guitarra!, cu sprijinul Ambasadei Cuba în România.

Protagoniștii serii vor fi Reynier Mariño, unul dintre cei mai apreciați chitariști din Cuba și Insulele Canare, alături de Laura Márquez Nieto – voce și cajon flamenco, iar repertoriul reunește muzică spaniolă, cubaneză și flamenco.

Accesul publicului la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea devine valabilă după primirea confirmării în scris).

Chitarist și compozitor cunoscut, Reynier Mariño s-a născut în Cuba în 1979. Este laureat al Premiul Național de Chitară, ediția 2000, dar și al Premiului SGAE, acordat de Societatea Generală a Autorilor din Spania. Portofoliul său reunește multe ale distincții, în Cuba, Uruguay, Argentina și Spania.

Elev al lui Tomatito, Manolo San Lucar, Gerardo Núñez, printre alții, Reynier Mariño a înregistrat la vârsta de 20 de ani primul CD de flamenco. Lansat și înregistrat în Cuba, CD-ul a fost un record de vânzări în întreaga țară.

De-a lungul anilor, a avut parte de turnee în mai multe țări europene cu grupul său, apoi, la vârsta de 26 de ani, a emigrat în Gran Canaria. Acolo, l-a întâlnit pe Paco de Lucía, al cărui discipol a fost.

A cântat cu Diego el Cigala, José Mercé, printre alți, cântăreți de flamenco, iar în Cuba, cu Omara Portuondo, iar chitara sa este chitara flamenco care răsună în toate cântecele actuale ale cântăreților urbani din toată Cuba și din Miami.

Recent, a înregistrat CD-ul Mi alma entre.

În prezent, este considerat cel mai cunoscut chitarist din Cuba și Insulele Canare.

Următorul concert din programul „¡Viva la guitarra!” va avea loc marți, 11 iunie, de la ora 19.00 – Duo Iancu-Lobonț.

 

×