Puţine erau localurile selecte in care publicul se putea delecta la ceasuri tărzii ale serii cu muzică de calitate. Printre ele, Restaurantul Ambasador din Bucureşti.
Â
In 1968, Mario a plecat din Romănia să-şi ia o maşină bună. "Maşină" s-a făcut şi s-a stabilit in Suedia. Dar nu l-a uitat pe Aurică.
Â
Puţine erau localurile selecte in care publicul se putea delecta la ceasuri tărzii ale serii cu muzică de calitate. Printre ele, Restaurantul Ambasador din Bucureşti. Aici a avut loc prima intălnire dintre Mario Ovidiu Madius şi Aurelian Andreescu, in 1966. "El era un solist vocal deja cunoscut şi era acompaniat de formaţia lui Horia Moculescu. Eu eram basist şi vocal in Quintetul Mamaia, una din cele mai renumite formaţii ale vremii, din care făceau parte Bebe Lambertini (pian), Alec Rădulescu (chitară), Horia Ropcea (orgă), Paul Man (tobe), Duiu Sabău (trombon). El căntănd cu Moculescu, eu cu Mamaia, fiecare avea acompaniamentul lui in cărciumă. Dar in televiziune era o altă poveste. Am căntat impreună piese in engleză şi in italiană, la emisiunea «Album duminical», dar şi la radio", işi aminteşte Mario.
Â
REGRETUL. Că era la Ambasador, la Continental sau la Melody, publicul era fantastic de cald. In barurile din Bucureşti era foarte la modă repertoriul italian, dar şi cel in engleză. Iar după program... "pe la trei noaptea, toţi artiştii erau in gară, să mănănce o ciorbă de burtă la ânea Mazilu, care ne servea imbrăcat in frac". Ce timpuri!
"După ce am auzit că s-a stins, am compus melodii pe căteva elegii de Mihai Eminescu, pe care le-am inregistrat cu Titus Andrei la Radio, la Bucureşti. I le-am dedicat lui Aurică şi le cănt căt mă mai ţin lacrimile. Aurelian a fost un om «one of a kind», unul dintr-o mie. Pentru el iţi dădeai viaţa", spune Mario. Basistul regretă că nu a apucat să-l cunoască mai bine. Atăt căt l-a cunoscut insă, l-a marcat pe viaţă.
Â
INSPIRAT DE AURICĂ
"Eram eu, Aurelian, poetul Păcă, Ştefan Bănică şi o ţineam numai in bancuri şi glume care nu erau permise de regim. Aurică m-a inspirat să mă apuc de imitat diverse personaje. Impreună căntam şi texte de-ale lui Creangă şi Eminescu, care, de altfel, erau interzise", işi aminteşte Mario. Intr-o măsură, acele vremuri l-au influenţat puternic pe Madius. In zilele noastre, el susţine un program de cozerii la Radio Goteborg P4, iar ţara de adopţie, Suedia, i-a oferit doi ani la rănd "Premiul Culturii" pentru discul cu piese pe versurile lui Karin Boye.
Â
Şansa plecării din ţară: un manager străin
In 1968, La Eforie Nord, formaţia Gigi Stoian, din care făcea parte şi Mario Ovidiu Madius, il acompania pe Jacques Hustin, căştigătorul Cerbului de Aur. "Acolo se aflau şi un manager din Finlanda şi unul din Austria, cărora le-a plăcut orchestra in care căntam. Ne-am pomenit cu un contract pe trei luni in Austria, in 1968. Eu n-aveam de gănd să rămăn afară, ci doar să muncesc şi să căştig nişte bani cu care să-mi cumpăr o maşină străină.
Â
Soprana Marina Krilovici venise in ţară cu un Ford, o balerină venise cu un Volkswagen care ne luase ochii. Aşa am plecat să-mi iau şi eu o maşină adevărată. Şi maşină m-am făcut! In decembrie 1968 am plecat la Viena, unde aveam de onorat contractul la celebrul Restaurant Chattanooga. Managerul finlandez ne-a prezentat unor muzicieni suedezi, cu care ne-am imprietenit şi care ne-au ajutat să obţinem contracte in Suedia. Formaţia pe care am organizat-o şi condus in Suedia s-a numit «Alex Combo». O formaţie cu care am avut multe show-uri atăt pe plan intern,
căt şi internaţional, pănă in 1996", povesteşte Madius.
Â
20 DE POEZII PUSE PE MUZICĂ
"Cea mai mare şi cea mai importantă contribuţie a mea in domeniul muzical pe aceste meleaguri am adus-o prin punerea pe note muzicale a 20 dintre poeziile binecunoscute ale poeţilor Karin Boye şi Mihai Eminescu. Am avut onoarea să concertez in Suedia şi in Romănia. Totodată, cu ocazia centenarului eminescian am avut un program la Radio Romănia, condus de Titus Andrei. (...) Melodiile sunt dedicate prietenului Aurelian Andreescu cu care am colaborat şi bineinţeles vărului meu, răposatul Boris Olinescu", scrie Madius pe pagina sa de internet.