x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Festival uitat

17 Sep 2007   •   00:00

Lucky şi Aurică s-au "despărţit" doar intr-un căntec. In numele prieteniei, artista se zbate ca festivalul ce poartă numele lui Aurelian să nu moară.


Â

Lucky şi Aurică s-au "despărţit" doar intr-un căntec. In numele prieteniei, artista se zbate ca festivalul ce poartă numele lui Aurelian să nu moară.

Â

Una dintre interpretele care l-au cunoscut indeaproape pe Aurelian este reputata solistă Lucky Marinescu. De altfel, cei doi au inregistrat o melodie compusă de Ion Cristinoiu, care a devenit hit - "Ne-am despărţit".

Amintirile artistei sunt legate de turneele pe care cei doi le-au efectuat in ţară şi in străinătate, iar concluzia este uşor de anticipat: Aurelian Andreescu era de o muzicalitate ieşită din comun, şi dacă s-ar fi născut in Occident ar fi devenit, cu si-guranţă, o vedetă de calibru internaţional. Spectacolele se desfăşurau in următoarea componenţă: Lucky Marinescu, Aurelian Andreescu, Gică Petrescu, soliştii fiind acompaniaţi de orchestra formată din Johnny Răducanu - bass, Bob Iosifescu - baterie, Mihai Negreanu - orgă şi pian. Colegialitatea lui Aurelian devenise renumită datorită faptului că avea pentru fiecare solist o vorbă bună, incurajăndu-l indiferent de calităţile sale vocale.

Â

BUCĂTAR DESĂVĂRŞIT. Lucky Marinescu era, practic, indrăgostită de cafeaua făcută de Aurică, pentru că avea un mod inedit de a o prepara: după ce o fierbea punea o lingură cu sare, ceea ce-i dădea un gust absolut formidabil. Bucătăria era un alt punct forte al interpretului; solista povesteşte că Aurică avea un talent remarcabil de a prepara cărnaţi şi orice insemna preparatele din porc. Dar farmecul acelor vremuri boeme s-a spulberat o dată cu imbolnăvirea lui Aurelian, iar dispariţia sa prematură a intristat toată lumea muzicală romănească.

Â

IN PERICOL. Lucky Marinescu a plecat din Romănia in 1985, iar la revenirea in ţară, alături de regretatul ei soţ, Constantin Barbu, a fost unul dintre oamenii care au sponzorizat Festivalul "Aurelian Andreescu".

Nu doar că a dat bani pentru acest festival, dar a făcut parte din juriu şi a descoperit tinere talente, cum ar fi Radu Ghencea şi Alin Gherghişan, in prezent solişti la Teatrul "Constantin Tănase". Dar cel mai cunoscut nume pentru care festivalul a insemnat o rampă de lansare este Mihai Trăistariu. Spre ruşinea celor implicaţi in fenomenul muzical, această manifestare a căzut in derizoriu şi, in prezent, festivalul nu mai are nici un impact. Lucky Marinescu este de părere că numele lui Aurelian Andreescu trebuie reactualizat, aşa cum trebuie să se intămple cu alte nume mari, cum ar fi Dan Spătaru, Laura Stoica sau Gil Dobrică. Pentru ca acest lucru să se intămple este nevoie de o mare implicare financiară din partea unor sponsori puternici.

Lucky Marinescu este de părere că ar fi inadmisibil şi ruşinos in acelaşi timp ca festivalul "Aurelian Andreescu" să dispară.

Â

RECUNOAŞTERE INTRE MAEŞTRI

In urmă cu mulţi ani, aflăndu-mă in restaurantul in care se ţinea petrecerea de nuntă a fiicei sale, Dana, am indrăznit să-l intreb pe Dan Spătaru: "Maestre, după părerea dumneavoastră, a cui voce este mai bună: a lui Dan Spătaru sau a lui Aurelian Andreescu?". De un admirabil fair-play, maestrul mi-a răspuns: "A lui Aurelian, fireşte! Este unic şi inimitabil". In ciuda notorietăţii uriaşe de care se bucura la acel moment, Dan Spătaru, cel care a fost unul dintre cei mai aprigi concurenţi ai lui Andreescu, şi-a scos pălăria in faţa valorii.

Â

"Era o prezenţă tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viaţă, admirabil prieten. Ce voce extraordinară, ce om! Organizăm an de an festivalul, pentru că vreau să menţinem amintirea lui Aurelian"

Alexandru Arşinel director la Teatrul "Constantin Tănase"

×