Florea Dumitrescu, fost ministru de Finanţe (1969-1978) şi guvernator al BNR (1984-1989) a avut amabilitatea să ne vorbească despre aşa-zisa avere a familiei Ceauşescu.
Florea Dumitrescu, fost ministru de Finanţe (1969-1978) şi guvernator al BNR (1984-1989) a avut amabilitatea să ne vorbească despre aşa-zisa avere a familiei Ceauşescu. El crede că ar trebui să se facă o investigaţie privind banii care s-au cheltuit din 1990 încoace pentru identificarea unor conturi care n-au fost create niciodată.
Jurnalul Naţional: Domnule Florea Dumitrescu, a avut Nicolae Ceauşescu gânduri de îmbogăţire?
Florea Dumitrescu: Am citit foarte multe poveşti de acestea după 1989. Însă au fost inventate... Cunoscându-l chiar rămân surprins cu câtă dezinvoltură se comentează anumite activităţi ale lui. În primul rând, de când a fost numit în funcţia de secretar general al Partidului, a fost preocupat ca totul să fie încadrat în lege. Pentru fiecare domeniu de activitate, a asigurat un cadru legal.
Jurnalul Naţional: Şi atunci de unde zvonurile privind celebrele conturi în valută din băncile elveţiene?
Florea Dumitrescu: Pure fabulaţii... Când am fost ministru al Finanţelor am creat un fond valutar centralizat al statului, în care se acumulau toate veniturile externe. Pe lângă acest fond valutar centralizat, Ceuşescu a creat fonduri pentru instituţii ale statului sau ale Partidului – Gospodăria de Partid, de exemplu, sau întreprinderile de comerţ exterior, cum ar fi Dunărea. Dar vreau să spun că aceste întreprinderi aveau o evidenţă clară – ce au încasat, de unde au încasat. Se ştia în orice moment. S-a vorbit mult despre “conturile de la Viena”, unde era fratele lui, Marin. Însă acesta era trimis acolo să facă operaţiuni de comerţ exterior. Totul aparţinea de o întreprindere care trimitea marfa şi care trebuia să încaseze bani. Vreau să spun că era o stricteţe, o disciplină şi un control neînchipuit! De aici s-a dus vestea că astea sunt conturile lui Ceauşescu. Foarte greşit! Pentru că erau conturi ale acestor întreprinderi de comerţ, iar banii se investeau în industrie, mai apoi pentru plata datoriei externe. Iar totul se lua prin decret al Consiliului de Stat, nu aşa... Se găsesc documente.
Doar bani la CEC
Jurnalul Naţional: Avea familia Ceauşescu conturi în ţară, în băncile româneşti?
Florea Dumitrescu: Nicolae Ceauşescu nu se gândea să-şi strângă bani, el era preocupat de puterea sa politică. Elena Ceauşescu mai depunea bani la CEC, dar sume mici, din salariu. Când eram ministru de Finanţe, Elena Ceauşescu m-a întrebat cum să facă să depună nişte bani la CEC. Am îndrumat-o spre preşedintele CEC-ului, pe nume Popovici, care se ocupa de treaba asta. Elena Ceauşescu trimitea într-un plic lui Popovici o parte din banii proveniţi din salariu, iar Popovici îi dădea unui angajat care făcea carnetul CEC. Vreau să spun că singurii bani ai lor, pe care-i ştiu, datorită funcţiilor pe care eu le-am avut, erau bani economisiţi şi depuşi din salariu. Se gândea, probabil, că atunci când o să iasă la pensie să aibă şi ea acolo, ca oricare om... Pentru bătrâneţe. Ca să pună el banii în afară fără să se ştie, eu nu-mi puteam închipui atunci şi nu-mi pot închipui nici acum. Pentru că n-avea cum, n-avea posibilităţi.
Jurnalul Naţional: Putea acumula familia Ceauşescu o avere din salariile pe care le primea?
Florea Dumitrescu: Nu, de unde!... Păi dacă un ministru avea circa 10.000 lei – eu când am fost ministru am avut în jur de 10.000 de lei. El putea să aibă 15.000, maximum 20.000 de lei, ca preşedinte. Pentru că, pe economie, nimeni nu putea să aibă mai mult de cinci salarii medii. Era lege pentru asta! El, ca să dea exemplu, nu-şi dădea salarii care să atragă atenţia.
“Exemplu de corectitudine”
Jurnalul Naţional: Nicolae Ceauşescu avea mai multe funcţii: secretar general, preşedinte... Primea bani pentru fiecare demnitate?
Florea Dumitrescu: Dar nu lua decât dintr-un singur loc... Se ferea să intre în discuţia colaboratorilor. Se ferea să facă abuzuri, ba dimpotrivă, voia sa fie exemplu.
Jurnalul Naţional: Credeţi că nu s-au gândit să lase o moştenire celor trei copii ai lor?
Florea Dumitrescu: Nu. Eu nu am auzit aşa ceva. Pentru că atunci era sistemul socialist – casele se dădeau cu chirie, plătea chirie şi el ca şi ceilalţi. Din cauza aceasta a interzis demnitarilor să-şi mai ridice case, pentru că locuinţele se dădeau cu chirie de la stat. Era împotriva unei îmbogăţiri cât de mici. Toată lumea trebuie să aibă un nivel modest de trai şi să n-aibă în plus şi în mod ostentativ.
“Ceauşescu avea un venit lunar de 15.000 de lei. Ca să dea exemplu colaboratorilor, nu-şi dădea salarii care să atragă atenţia. Se ferea să facă abuzuri şi dorea sa fie un model
de corectitudine”
Florea Dumitrescu, fost ministru de Finanţe