x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Fără nici o zi de repetiţie

Fără nici o zi de repetiţie

17 Dec 2007   •   00:00

A cunoscut succesul in Romănia şi peste hotare cu grupul Compact. S-a alăturat membrilor formaţiei fără ezitare.

A cunoscut succesul in Romănia şi peste hotare cu grupul Compact. S-a alăturat membrilor formaţiei fără ezitare.

Vlady Cnejevici, cel care avea să devină unul dintre cei mai buni claviaturişti romăni, s-a alăturat grupului Compact in urmă cu 20 de ani. "In august 1987 căntam in staţiunea Olimp cu grupul Progresiv TM; mă ştiam cu «compacţii» din 1985; ei mă văzuseră la festivalul rock de la Costineşti. Teo Peter şi Leluţ Vasilescu au pătruns in camera mea de hotel dimineaţa, m-au trezit şi m-au intrebat: «Vii să cănţi cu noi?». Eu am spus: «Da!». Ne-am revăzut in octombrie 1987, la Bucureşti, la Clubul Universitas şi am plecat cu ei in turneu, fără nici o zi de repetiţie. Formula era atunci: Paul Ciuci - voce, chitară, Costi Cămărăşan - chitară, Vlady Cnejevici - claviaturi, Teo Peter - bass, Aurel Vasilescu - baterie. In deschiderea concertului nostru cănta Mircea Baniciu", işi aminteşte Vlady Cnejevici.

SUNET. Intervenţiile fantastice ale lui Vlady au creat efecte sonore aparte prin tonurile de clapă transpuse cu măiestrie de acesta. Aşadar, sunetul pe albumul "Căntec pentru prieteni" este diferit de albumul precedent. Iată ce ne spune artistul despre acest disc: "In iulie 1988 am inceput imprimările la albumul «Căntec pentru prieteni». Căteva piese fuseseră imprimate inainte, prin ’86 cu Mircea Kiraly, fostul lor claviaturist: «O noapte şi-o zi», «Un alt inceput». Am avut puţin timp de repetiţie inainte de studio, dar multe decizii de orchestraţie le-am luat cu Paul chiar in timpul imprimărilor. Tocmai primisem şi un instrument foarte performant la ora aceea şi sunt foarte măndru şi acum de felul in care a sunat albumul, imprimat in doar căteva zile. Ne-a ajutat la scrierea partiturii pentru baterie Adrian Ordean".

SUCCES. Prietenia rămăne cuvănt de ordine pentru toţi foştii şi actualii membri ai grupului Compact. "Deşi am plecat din grup in ianuarie 1998, am păstrat o legătură de prietenie cu toţi membrii formaţiei. A fost grupul cu care am cunoscut succesul in Romănia şi nu numai, am fost cu toţii ca intr-o mare familie, haioasă şi pusă pe şotii... Regret nespus că Teo şi Emil nu mai sunt printre noi, dar viaţa merge mai departe. Cred că ei sunt acum intr-un «Alt inceput». Sper să se poată face pe viitor un concert mare, aniversar, cu toţi membrii foşti şi actuali ai grupului, deoarece cred că ar ieşi un DVD pe care Compactul il merită după 30 de ani", incheie Vlady Cnejevici.

Turnee şi vacanţe

Turneele şi vancanţele sunt de neuitat pentru membrii marii "familii" Compact. "Petreceam foarte mult timp impreună. In afară de turnee, vara mergeam impreună pe litoral cu toţii: cu neveste, copii, căini, pisici", povesteşte Nana Cnejevici, soţia muzicianului Vlady Cnejevici.

O amintire aparte, care il aduce in prim-plan pe Teo Peter, se leagă de căsătoria Nanei cu Vlady. "La nunta noastră, Teo a fost cavaler de onoare, domnişor de onoare, cum ii spuneam noi. N-a fost ceva pregătit! Pur şi simplu ne-am trezit cu el cu lumănările", mai spune Nana Cnejevici.

×
Subiecte în articol: compact 17 decembrie 2007 cnejevici