x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dan Spătaru Cel mai iubit

Cel mai iubit

de Luminita Ciobanu    |    01 Feb 2010   •   00:00
Cel mai iubit

Muzicianul Ionel Tudor a început colaborarea cu Dan Spătaru la scurt timp după ce a debutat ca şi compozitor.
Îndrăgostit de muzică încă din copilărie, compozitorul Ionel Tudor, dirijor al Big Band-ului Radio, s-a alăturat Orchestrei de Estradă Radio încă din adolescenţă, sub bagheta prestigiosului dirijor Sile Dinicu. În 1981 a debutat ca şi compozitor, fiind foarte apreciat încă din "zorii" carierei. "Am debutat în meseria de compozitor având sprijinul marilor vedete ale genului. Un om care mi-a fost alături era Dan Spătaru", îşi aminteşte Ionel Tudor.

SUCCES
Dan Spătaru încununa prin vocea sa orice piesă. "În 1983, când s-a reluat, după o lungă pauză, Festivalul de la Mamaia, i-am încredinţat o melodie intitulată «La 5 şi jumătate, la Universitate», piesă cu care am reuşit să primesc şi primul meu premiu la Mamaia, Premiul de Popularitate. A urmat o a doua piesă, «Oare». Colaborarea mea cu Dan Spătaru a continuat, eu fiind pe atunci conducătorul unei formaţii instrumentale cu care am acompaniat toţi cântăreţii vremii, în spectacole, în toate concursurile şi festivalurile de gen ale acelei perioade.

Aşa am avut privilegiul de a-l cunoaşte mai bine pe Dan. Era un om de o mare seriozitate, extrem de punctual, pedant, preocupat de meserie şi de imaginea sa, venea întotdeauna la orice repetiţie cu «lecţia» învăţată de acasă şi cel puţin cu o jumătate de oră înainte de ora stabilită. Respecta scena şi publicul printr-o ţinută impecabilă, indiferent de locul în care se cânta. Avea întotdeauna cel mai elegant smoking şi cei mai lustruiţi pantofi de lac. Nu conta al câtelea era pe afiş sau al câtelea intra în scenă! Succesul cel mai mare al spectacolului îi aparţinea mereu! A fost iubit ca nimeni altul de public.

Am fost cu Dan Spătaru şi în două turnee în SUA şi Canada, unde am văzut cum veneau oamenii să-i sărute mâna în semn de dragoste şi respect. Dan Spătaru a fost un om iubit de Dumnezeu, a avut o familie extraordinară care i-a fost alături şi l-a susţinut, a avut mulţi prieteni, datorită caracterului său frumos, şi va rămâne în istoria muzicii uşoare româneşti ca fiind cel mai iubit artist. Succesul său este inegalabil!", adaugă apreciatul compozitor.

"Pe drumul meu" este titlul ultimului album înregistrat de Dan Spătaru. Nimeni nu se gândea atunci că va fi ultimul. "Peste ani, am reluat colaborarea în calitate de compozitor şi i-am compus câteva melodii pentru un album. Piesa de care se ataşase foarte mult, asta şi datorită textului semnat de Andreea Andrei, a fost cea care a dat şi titlul albumului: «Pe drumul meu».

La acest ultim CD, am avut onoarea de a colabora şi cu Temistocle Popa, cel care i-a încredinţat cele mai multe şlagăre de-a lungul vieţii. Eu am semnat, împreună cu Andreea Andrei, patru piese, toate scrise special pentru Dan, dar am orchestrat majoritatea cântecelor de pe album. Cine ar fi crezut că va fi ultimul?!", se întreabă cu mâhnire Ionel Tudor.

×
Subiecte în articol: dan spătaru