x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ca un tată

de Roxana Vintila    |    14 Apr 2008   •   00:00

Drăgan Muntean va rămîne un om minunat. Scena a pierdut un mare artist, iar noi un mare prieten…

Drăgan Muntean va rămîne un om minunat. Scena a pierdut un mare artist, iar noi un mare prieten…

 

 

Un cuplu minunat atît în viaţă, cît şi pe scenă: Cornelia şi Lupu Rednic. Un cuplu care încîntă inimile iubitorilor de folclor, cu muzică şi voie bună. Doi interpreţi care ne-au vorbit cu mare drag despre omul şi artistul Drăgan Muntean. L-au cunoscut în anul 1995, în timp ce Lupu Rednic era elev la “Şcoala de Subofiţeri de Poliţie Slatina – Olt”, iar Drăgan Muntean susţinea un spectacol subofiţerilor. După ce s-a terminat spectacolul, ne-am dus la el şi i-am spus că împreună cu soţia mea, Cornelia, cîntăm. El era directorul “Ansamblului Ciocîrlia” şi l-am întrebat dacă ne poate ajuta, pentru că noi eram încă la început de drum. Aşa a început prietenia noastră. De fiecare dată cînd era invitat la un spectacol, domnul Drăgan zicea: “Nu vă supăraţi, eu vin, dar am şi doi tineri din Maramureş, frumoşi! Dacă vin cu ei vin şi eu”. A fost un lucru foarte important pentru noi şi sunt puţini artişti capabili de un gest atît de frumos.

 

 

AFECŢIUNE. Drăgan Muntean a fost, înainte de toate, un om foarte sufletist şi prietenos. După doar cîteva spectacole, Cornelia şi Lupu Rednic i-au devenit prieteni. “Am ajuns la domnul Drăgan acasă, i-am cunoscut foarte bine familia, pe doamna Mioara, soţia sa, pe Cosmina, fiica lui. Nişte oameni extraordinari.”

Amintirile cele mai frumoase rămîn ca pentru fiecare artist turneele, spectacolele, la care au fost împreună. Cornelia şi Lupu Rednic au o desagă plină cu astfel de momente. “Am mers împreună la satele româneşti din Ucraina, într-o seară de Crăciun, am colindat în biserică împreună cu Drăgan Muntean. Am participat la «Sărbătoarea Pădurenilor», o sărbătoare organizată cu atîta drag de Drăgan Muntean. Au urmat multe nunţi, petreceri, şi toate reprezintă momente de neuitat pentru noi.”

 

 

 

HAZ. Cînd vorbeşti cu Lupu Rednic este imposibil să nu ai parte de cel puţin un episod plin de umor: “Mergeam de la Sighetul Marmaţiei, la colindat românii din Ucraina şi ne întorceam spre casă. Era o iarnă foarte grea atunci în Maramureş. Drăgan Muntean m-a întrebat cum să ajungă la Baia Mare. I-am explicat că de la Sighetul Marmaţiei spre Baia Mare este dealul Gutinului. «Treceţi Gutinul şi imediat ajungeţi. Dar e departe? Nu, e un deluţ mic şi imediat ajungeţi la Baia Mare! Cînd a urcat pe Gutin era zăpada şi în dreapta şi în stînga cam de doi metri. Am vorbit cu dumnelui şi mi-a spus: ăsta a fost deluţ la tine? «Am crezut că mi s-a oprit respiraţia! Cînd te prind, te bat de nu te vezi !» “

Înainte de a fi director, Drăgan Muntean era un om minunat, respectuos şi pentru asta nu există grade sau funcţii. “Nu exista să intre cineva  în audienţă la domnul director, pentru el, noi eram colegi de scenă, nu subalterni.

Pentru Cornelia şi Lupu Rednic, Drăgan Muntean va rămîne pentru totdeauna tatăl lor spiritual. “Nouă ne spunea întotdeauna că sîntem fiii adoptivi ai pădurenilor. Drăgan Muntean va rămîne mereu în sufletul nostru un om minunat.”

 

 

 

Bucuria de a-i fi alături

Îndrăgiţii interpreţi Cornelia şi Lupu Rednic îşi amintesc cu mare plăcere de prima invitaţie făcută de Drăgan Muntean la Bucureşti. “Am fost înnebuniţi, nu mai ştiam ce să facem, cum să ne comportăm! Eram atît de bucuroşi şi de fericiţi că sîntem în preajma lui Drăgan Muntean. Era un om atît de minunat, un artist atît de mare, şi totuşi foarte modest. Spunea mereu că el este tatăl nostru spiritual şi că noi suntem copiii lui. La lansarea ultimului său album l-am rugat să ne dea o dedicaţie. A scris atît de frumos, încît nu vom uita niciodată.”

 

 

 

O dedicaţie care va dăinui veşnic

Deşi la momentul respectiv Cornelia şi Lupu Rednic mărturisesc că nu au ştiut să aprecieze cele scrise de Drăgan Muntean, după ce acesta s-a stins, dedicaţia a avut un impact puternic asupra lor. Iată ce le scria Drăgan Muntean:  “Bucuria şi sănătatea să vă însoţească mereu în drumurile voastre. Sînt sigur că va veni timpul în care toţi iubitorii de folclor vor dori să-i cunoască pe Cornelia şi Lupu Rednic.” “Asta ne-a scris în momentul în care noi nu eram foarte cunoscuţi şi pentru noi a însemnat foarte mult. A avut încredere şi a fost sigur că împreună vom reuşi să facem ceva.” Cornelia şi Lupu Rednic au fost foarte apropiaţi de famila lui Drăgan Muntean şi în cele mai dificile momente. Au petrecut clipe de neuitat alături de aceşti oameni minunaţi, primitori, la care de fiecare dată cînd mergeau se simţeau ca la ei acasă. “Dispariţia sa ne-a îndurerat atît de tare, încît nu ne-am revenit vreo două luni de zile din şoc. Nu există cuvinte pentru a putea descrie tristeţea pe care am simţit-o atunci.”

 

 

 

O ultimă amintire

Familia Rednic a vorbit cu Drăgan Muntean chiar cu o zi înainte ca acesta să moară. “Aveam un spectacol la Reşiţa şi îi promisesem că vom merge la dumnealui, la Deva. «Foarte bine, ne spunea dînsul, am crezut că nu veniţi pe la mine!» Am ajuns la Reşiţa şi am aflat că prietenul nostru este internat la spital. Am mers la Tîrgu Mureş, dar Drăgan Muntean era deja într-o stare foarte, foarte gravă. Din păcate, viaţa este dură şi trebuie să o acceptăm aşa cum e”, au spus în încheiere soţii Rednic.

×