În 1973, Dorel Todea i-a oferit lui Ducu Bertzi primul premiu: o valiză.
În urmă cu peste trei decenii avea loc în Sighetu Marmaţiei Festivalul de poezie şi muzică. "Ducu a primit atunci ca premiu întâi o valiză - îşi aminteşte Dorel Todea. Mi-a spus că are şi acum valiza şi că ţine sculele în ea. Pe vremea aceea, eu eram directorul Casei de Cultură." "În calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SRR, Ducu a luptat pe toate căile să se înfiinţeze un post de radio la Sighet" - mai spune Dorel Todea, acum directorul postului."Ducu are talentul comunicării, se apropie de oameni, deşi are un comportament ferm. În acelaşi timp este de o modestie şi de un respect rar întâlnite. În Parcul Grădina Morii a fost de nenumărate ori improvizată o scenă în mijlocul naturii. Pentru un orăşel cu 40.000 de locuitori este impresionant să ai în faţă 10.000 de spectatori, datorită repertoriului, talentului, datorită modului în care Ducu atinge sufletul", explică prietenul şi colegul Dorel.
RESPECT! Sighetenii i-au păstrat un respect deosebit şi l-au făcut cetăţean de onoare pentru tot ceea ce a făcut Ducu Bertzi ca mesager al Maramureşului istoric. În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei - "Crucea Moldavă". "Este important ceea ce a făcut Ducu şi pentru fraţii noştri din dreapta Tisei, care parcă aveau mai multe drepturi pe vremea Uniunii Sovietice decât acum... Şcolile româneşti din Ucraina s-au redus la jumătate faţă de vremea când erau sub ocupaţie rusă. Deci este nevoie să facem cât mai multe", mărturiseşte directorul postului Radio Sighet.
Marmaţianul Ducu Bertzi se pare că, până la cei 53 de ani şi 10 luni, a trăit călăuzindu-se după cei trei 3R de care vorbea Dalai Lama: respect pentru tine, respect pentru alţii, responsabilitatea pentru toate acţiunile tale.