Muzica îi reflectă firea, aşa cred prietenii şi cunoştinţele artistului. Şi ce muzică sensibilă interpretează!
Gânduri de suflet, vorbe meşteşugite, care ar putea fi oricând incluse într-o ediţie de cugetări despre bine şi frumos, au venit din partea prietenilor folkistului. "Exprim cu plăcere gândurile mele bune despre Ducu şi sunt fericit că o pot face, deci că îl cunosc. Ducu este un om deosebit, o prezenţă caldă care se face dorită. Talentul său în muzică este forma de exprimare a unei mari bogăţii sufleteşti şi a darului de a aduce cu sine pacea, zâmbetul şi prietenia. Poate că nici pentru noi, cei care ne bucurăm de melodiile şi textele cântecelor sale, şi nici pentru el, talentul şi munca sa nu ar fi fost suficiente dacă Ducu nu ar avea un caracter atât de frumos, onorabil şi atâta generozitate. Nu cred că el ar spune cuiva vreodată "nu".
Îi iubeşte pe oameni, îi vrea fericiţi şi cred că asta îi oferă sentimentul împlinirii. Aş spune că muzica pe care Ducu o dăruieşte publicului este dovada preocupării şi a dorinţei sale de a exprima prin artă mesajul că frumuseţea şi bunătatea nu sunt niciodată prea mult", spune Ovidiu Turcu, unul dintre prietenii artistului.
SENSIBILITATE ŞI SERIOZITATE
Gânduri sincere şi la fel de frumoase transmite o altă cunoştinţă a folkistului, Stela Fodor: "Ducu este un artist care face parte din generaţia de aur a folkului românesc şi care prin talent, dăruire, sensibilitate, seriozitatate, perseverenţă şi-a câştigat de-a lungul timpului un binemeritat loc în inima celor care-i apreciază cântecele.
Fie că interpretează melodii din folclorul maramureşean sau compoziţii proprii, Ducu Bertzi emoţionează cu inconfundabilul său timbru, prin care transmite frumuseţea propriului caracter. Muzica sa va fi nemuritoare, întotdeauna la modă. Este un mare artist pe care, de mii de ori, mi-ar plăcea să-l ascult cântând «De mii de ori»".
ATMOSFERA DISCURILOR FOLK
Nici cei plecaţi din ţară nu l-au uitat, drept dovadă, o prietenă şi admiratoare i-a trimis recent un mesaj tocmai din Israel: "Sunt plecată din România de 45 de ani şi pe vremea mea nu se ştia de muzica folk. În clipa când am descoperit-o m-am îndrăgostit de ea, este sufletul românesc. Mă declar un om fericit că am avut ocazia să-i cunosc personal pe Moţu Pittiş (fie-i amintirea binecuvântată!), pe Ducu Bertzi şi pe Vasile Şeicaru.
Când pictez, pictez în «atmosfera» discurilor Folk. Dar... dacă am un of la inimă este că nimeni nu face nimic să-i aducă şi să-i facă cunoscuţi în Israel. Poate de astă dată mă aude cineva", scrie Liana Saxone-Horodi.
MUZICA ÎL DEFINEŞTE
O şi mai emoţionantă declaraţie vine însă de la Anda Pittiş, soţia lui Florian Pittiş: "Cel mai mult, la Ducu Bertzi ne-a impresionat, pe Florian şi pe mine, fiul lui, Rareş. De fapt, aşa ne-a cucerit pe amândoi Ducu, prin educaţia ireproşabilă de care dădea dovadă Rareş. După ce Florian şi Ducu au început să facă spectacole împreună, i-am cunoscut întreaga familie: pe soţia sa, Theodora, pe fiica lor, Maura şi, am înţeles că Rareş nu e o excepţie sau o întâmplare. Muzica lui Ducu reflectă de fapt întru totul firea, caracterul, tristeţile şi bucuriile care îl definesc şi... e atât de frumoasă!".