x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elvis Presley Sfărşitul unei mari glorii

Sfărşitul unei mari glorii

06 Aug 2007   •   00:00

La 26 iunie 1977, Elvis şi-a susţinut ultimul concert la Market Square Arena din Indianapolis.

La 26 iunie 1977, Elvis şi-a susţinut ultimul concert la Market Square Arena din Indianapolis.

Doamnelor şi domnilor, Elvis a părăsit clădirea. Vă mulţumim şi vă dorim noapte bună! ("Ladies and gentlemen, Elvis has left the building! Thank you and goodnight!")… Celebrele cuvinte ale lui Al Dvorin răsunau din ce in ce mai des la sfărşitul concertelor "Regelui". După momentul de la Indianapolis, Presley s-a retras impreună cu Ginger Alden la Graceland. Nu se afla intr-o dispoziţie prea bună. Nu mai era căutat, nu mai era adorat, iar organizatorii de evenimente ii spuseseră răspicat că nu mai prezintă interes, "deoarece nu mai este la modă".

Nici la studiourile de filme nu mai era binevenit, a fost respins pentru că se ingrăşase şi pentru că ajunsese dependent de somnifere. Nu putea să adoarmă inainte de ora patru dimineaţa de frica fantasmelor. Era conştient că şi-a pierdut strălucirea. Teama a devenit a doua sa natură. Zăcea in patul său imens, de trei metri pe trei, cu storurile trase, detaşăndu-se complet de lumea exterioară. Doctor Nick, pe numele său real George Nichopoulos, il vizita zilnic şi ii prescria calmante şi barbiturice. Dacă nu-şi primea medicaţia, Elvis avea crize de furie, trăgea cu pistolul şi işi reclama cu vehemenţă doza.

TEAMA DE SINGURĂTATE. Spectrele mamei sale şi ale fratelui său geamăn, născut mort, nu-i dădeau pace, de aceea era ingrozit cănd alături de el nu era cineva. Fantomele il urmăreau in somn sau atunci cănd rămănea singur. In permanenţă stăteau cu el, cu schimbul, logodnica lui, Ginger, cei doi fraţi vitregi, Ricky şi David, garderobierul Al Strada sau Dean Nicholoupols, fiul medicului curant. La 16 august 1977, la ora două şi jumătate, Ginger ii găseşte trupul neinsufleţit in baie.

ULTIMA DORINŢĂ I-A FOST RESPECTATĂ. Pe piatra funerară putem citi: "... a fost un dar de preţ, lăsat nouă de Dumnezeu, pe care l-am iubit şi l-am păstrat in inimă...". Aşa cum a cerut in testament, Elvis se odihneşte in grădina reşedinţei sale, Graceland, alături de mama sa, ale cărei oseminte au fost aduse din Cimitirul Forrest Hill şi reinhumate aici.

ADEPŢII "TEORIEI COMPLOTULUI". Nu sunt puţini nici cei care consideră că liderii de opinie din anii ’60-’70 au fost victimele unor asasinate comandate de serviciile secrete. In cazul lui Presley, această ipoteză nu este plauzibilă. Publicarea documentelor din "dosarul lui Elvis" de la FBI confirmă că a fost supravegheat, insă demonstrează că regele rock and roll-ului nu s-a indepărtat niciodată de noţiunea de "bun american". Nu a colaborat cu organizaţii extremiste sau cu grupări religioase fundamentaliste şi nici nu a incurajat grupurile considerate la vremea respectivă subersive, cum ar fi cele care se opuneau războiului cu Indochina. Elvis se considera el insuşi un fel de veteran, căci făcuse parte din trupele americane staţionate in Germania, şi a participat cu plăcere la căteva din intrunirile veteranilor de război. Oricum, era prea tărziu pentru a deveni liderul de opinie al vreunei grupări. In anii ’70, tinerii americani aveau vederi cu totul diferite de ale sale. Vremurile se schimbaseră substanţial, "rebelii" rock and roll erau bine ancoraţi in clasa de mijloc a societăţii americane, poate cea mai conservatoare dintre pături. Dar asta nu insemna că averea şi naivitatea sa proverbială nu atrăgeau destui emisari care ii propuneau să adere la un grup sau la o idee. Se pare că in zilele bune, "Regele" ii asculta cu o rază de ironie in zămbet, apoi ii trimitea la Colonel. Tom Parker era renumit pentru zgărcenia şi abilitatea sa. Cănd dispoziţia ii era agresivă, ii gonea pe nepoftiţi cu figuri de karate. Aşadar, motive pertinente pentru ca Elvis să fie eliminat de serviciile secrete nu existau in anul 1977. Poate doar de vreo grupare mafiotă cu care, vrănd-nevrănd, intrase in contact in timpul indelungat petrecut in stagiunile de concerte de la Las Vegas.

Speculaţii şi iar speculaţii

Ca şi in cazul altor nume celebre, precum Marlyn Monroe, James Dean, Jimi Hendrix sau Janis Joplin, care au incetat din viaţă in plină activitate, şi despre dispariţia lui Elvis s-au făcut fel de fel de speculaţii. In 1978, mai mult de 40% dintre americani refuzau să creadă că The King ar fi mort. Că Elvis Presley s-a retras in plină glorie intr-un colţ uitat de lume, pentru că sănătatea fragilă şi greutatea exagerată nu ii permiteau să-şi continue cariera aşa cum şi-ar fi dorit. Erau convinşi că asistau la o nouă farsă a Colonelui Tom Parker şi aşteptau o revenire spectaculoasă.

Şi totuşi, de ce a murit Elvis? Care a fost cauza?

Oficial se vorbeşte despre un banal "atac de cord provocat de temperatura ridicată" din ziua respectivă. Mai mult, pentru a indepărta definitiv ipoteza unei sinucideri, raportul intocmit de medicul legist consemnează faptul că la necropsie nu au fost găsite urme de droguri sau o alcoolemie care să depăşească limitele normale. La 15 august 1977, cu o zi inaintea morţii, Elvis fusese la medicul stomatolog Lester Hoffman ca să işi pună o plombă. Cine merge la dentist inainte de a se sinucide? Elvis se logodise cu Ginger Alden, se inţelegeau bine şi işi programaseră nunta in luna decembrie a aceluiaşi an. Ginger, prezentatoare la un post de televiziune din Memphis, l-a fascinat in 1976, după ce fusese aleasă Miss Siguranţa Traficului. Prin urmare, nici eventuale motivele de ordin sentimental nu se pot lua in calcul pentru a susţine ipoteza sinuciderii. Dacă Elvis lua doze mari de calmante şi barbiturice, cum se face că la autopsie nu au fost depistate urmele acestora, ştiindu-se că organismul le elimină destul de greu? Unde erau cei care ar fi trebuit să il păzească nonstop, corpul lui Elvis fiind găsit de Ginger, care se intorsese de la cumpărături din Memphis? Au trecut 30 de ani de la moartea marelui "rege al rock and roll-ului", dar intrebările acestea nu şi-au găsit răspunsul?

SfărŞitul i-a fost prezis

Mai mulţi prezicători aunţaseră sfărşitul iminent al lui Elvis. El avea mare incredere in ceea ce sortiseră astrele şi credea in prezicerile astrale. Şi-a aşteptat cu resemnare şi curaj moartea. Cu doar zece ani inainte, pe cănd se afla in plină glorie, se poate zice că a avut o primă intălnire cu moartea intr-o tentativă eşuată de sinucidere. Vreme de un deceniu, joaca cu supradozele de barbiturice aveau să-l obişnuiască cu găndul despărţirii definitive.

×
Subiecte în articol: elvis elvis presley 6 august 2007