x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Rugăciune in nai

Rugăciune in nai

09 Iul 2007   •   00:00

De peste cinci decenii, Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii şi un real ambasador onorific al Romăniei.

De peste cinci decenii, Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii şi un real ambasador onorific al Romăniei.

Repertoriul lui Gheorghe Zamfir este unul dintre cele mai variate. A revoluţionat intru totul folclorul romănesc: a introdus naiul in repertoriul bănăţean, transilvan, oltenesc, dobrogean, moldovenesc. "După primele discuri Electrecord in ’66 şi ’68 s-a creat o aureolă, discurile mele au ajuns in Belgia, in Elveţia şi in Franţa, mai ales. Au inceput să curgă scrisori. Apoi au apărut diverşi indivizi din Franţa, din Elveţia, care m-au cooptat pentru anumite concerte, turnee, şi de aici mi-am format primul taraf, in Elveţia, cu violonistul Benone Damian, vărul lui Benone Sinulescu. In septembrie 1970 au venit cei doi fraţi Cellie, care dirijau o casă de discuri DESSE, şi mi-au propus un turneu de 45 de concerte la Paris. In Franţa eram deja extraordinar de popular. Am primit patru discuri de aur in Australia, patru discuri de platină in Noua Zeelandă, unde nu ajunsese nici un romăn. Aveam discuri scrise in limba japoneză, de un lux extraordinar. Muzica mea a intrat in urechile a miliarde de oameni. De la Casa Philips, cu care am avut contract (Universal mai tărziu), am primit 120 de discuri de aur şi de platină."

STIL. Gheorghe Zamfir, muzica lui şi naiul romănesc deveniseră un "tăvălug" mondial. A inregistrat 55 de discuri şi a văndut peste 200 de milioane. "Am colaborat cu Casa Philips timp de 22 de ani. Am introdus naiul in anii ’70 in orchestra simfonică. Am abordat stilul pop, iar naiul devenise instrumentul la modă. După ce am introdus naiul in orchestra simfonică au urmat compoziţiile clasice, simfonice sacre, primul concert pentru nai şi orchestră pe care l-am compus in ’83, «Rapsodia primăverii», pe care am compus-o tot in ’83, «Valsul negru», «Culori de toamnă». Am abordat stilul sacru. Am introdus naiul in muzica barocă. In 1970 am fost primul naist din lume care dădea concerte in săli de concerte, in catedrale şi in biserici."

RUGĂ. In 1972 creează stilul nai-orgă, introducănd repertorii noi şi lărgind considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. "In anul 1980 am descoperit rugăciunea in nai, prin doine. Eram in Germania şi am transformat tot concertul intr-o nesfărşită doină. Plăngeau germanii, plăngeam şi eu. Atunci am avut şi primele revelaţii. Naiul s-a sacralizat, s-a sfinţit. Am găsit codul, l-am decodat şi l-am transformat intr-un instrument divin. In anul 1990, după ce am venit din exil, am continuat să inchid ciclul acelor 12 «Ave Maria» pe care le-am promis Fecioarei. Am compus muzică religioasă, «Tatăl nostru», «Gloria», Psalmi, pe versuri scrise de mine, «Simfonia Divină»."

COLOANĂ SONORĂ. Duke Ellington spunea odată că un muzician atăt de talentat, cu un stil foarte particular, trebuie să facă parte din categoria artiştilor inzestraţi de Dumnezeu. Prin talentul său nemărginit, Gheorghe Zamfir a compus coloana sonoră la multe filme. In Venezuela, naiul şi piesa "The rose" (trandafirul) au fost fond muzical pentru foiletonul "Ciao, Cristina!". Au urmat "Le Grand blond avec chaussure noire" (1972) (Marele blond cu pantoful negru), "La course du lapin qui traverse un champ" (Cursa iepurelui traversănd cămpul), "Caviarul Roşu" (regizor Robert Haussein), in trei serii - "Karate Kid", "Once Upon a Time in America" (regizor Sergio Leone), "Picnic at Hanging Rock" (regizor Peter Weir), film australian "Kill Bill".

Filme romăneşti

Naiul maestrului Zamfir este prezent şi pe coloana sonoră a mai multor filme romăneşti: "Blestemul iubirii, blestemul pămăntului", după romanul "Ion" de Liviu Rebreanu (regizor Mircea Mureşan). Pentru acest film, naistul Gheorghe Zamfir a compus muzica integral, pe care a inregistrat-o in studiourile Buftea cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" in 1979. "In 1975 am compus muzica pentru «Mănăstirile din Moldova» şi «Viaţa lui Brăncuşi». Am mai realizat muzica la filmul lui Mircea Mureşan «Reintorcere la dragostea dintăi» şi am compus muzica pentru filmul macedonean «Lacul», turnat in Polonia, care a fost prezentat şi la Cannes", spune maestrul Zamfir.

"Am primit patru discuri de aur in Australia, patru discuri de platină in Noua Zeelandă, unde nu ajunsese nici un romăn. Aveam discuri scrise in limba japoneză, de un lux extraordinar. Muzica mea a intrat in urechile a miliarde de oameni"

  • Gheorghe Zamfir
×
Subiecte în articol: muzica zamfir discuri naiul