De când am plecat din Bucureşti şi tot drumul până în New York nu m-am gândit decât la un singur lucru: ce surpriză mă aşteaptă în "Big Apple"?
De data aceasta am fost avertizat de prietenul meu Grig Culian, fondator, proprietar şi director al unuia dintre cele mai prestigioase publicaţii româneşti din diaspora, "New York Magazin", că îmi pregăteşte ceva deosebit la sosire. Aşa că orele petrecute în aer au trecut parcă mai repede gândindu-mă despre ce poate fi vorba? Misterios, aşa cum îl cunoşteam, Grig a trecut să mă ia de la Consulat şi - cu maşina plină cu ultimul număr al săptămânalului abia ieşit din tipografie - m-a "scos în oraş". În câteva minute am ajuns la unul dintre cele mai selecte restaurante româneşti de pe Coasta de Est. "Am comandat deja ciorbă de burtă şi mititei" îmi spune gazetarul newyorkez.
MISTERUL. Pentru moment am crezut că aceasta este surpriza şi, trebuie să recunosc, am fost puţin dezamăgit. Adică tocmai pusesem între mine şi specialităţile româneşti vreo 4.000 de mile şi 7 ore diferenţă de fus orar. Un pic mai târziu a venit însă şi surpriza promisă şi s-a dovedit a fi una din cele mai frumoase amintiri pe care le am din New York. Un recital Gigi Marga. Surpriză, pentru că numai la aşa ceva nu mă aşteptam, surpriză, pentru că nu am vazut-o niciodata "live", surpriză fiindcă, deşi nu sunt un fan, refrenele auzite acolo m-au însoţit săptămâni de-a rândul. Nu era multă lume în restaurant în acea seară de marţi. Şi totuşi zumzetul normal pentru o astfel de locaţie plutea în aer alături de miresmele mâncării abia pregătite. Dar pentru aproape o oră, în local până şi vesela a "amuţit" lăsând loc vocii grave, catifelate şi inconfundabile pe care nu o mai auzisem de zeci de ani. În româneşte, în franceză, în engleză, cântecele ei treceau, rând pe rând, bariera preferinţelor, făcându-ne să fredonăm miraculos şi la unison cântece până atunci poate necunoscute.
TRISTEŢE. În seara aceea de poveste doar toaletele deosebite şi sobrietatea interpretării au egalat şi întregit recitalul unei artiste peste care vremea parcă se încăpăţâna să nu treacă.
Ţin minte că, în pauza recitalului, m-am apropiat să-i vorbesc şi m-a mirat uriaşa tristeţe din vocea şi din ochii ei. Doar până în urmă cu câteva minute ne delectase cu tot felul de cântece, care melancolice, care ştrengăreşti. Oare să joace într-atât teatru - m-am întrebat. Ei bine, nu era aşa, tocmai aflase că unul din componenţii trupei are o gravă problemă de sănătate şi artista s-a întristat sincer de parcă diagnosticul i-ar fi fost pus ei şi nu unui coleg. Cu toate acestea, o dată cu urcarea pe scenă, orice umbră de tristeţe a dispărut de pe chipul ei senin, versurile şi refrenele încântând din nou mintea şi sufletul audienţei.
De-a lungul anilor am adunat multe amintiri din New York. Unele mai frumoase şi altele mai puţin plăcute. Dar poate nici una încărcată cu atâta emoţie ca seara aceea petrecută în restaurantul românesc din Queens, când până şi vesela a amuţit.
O VIAŢĂ DĂRUITĂ SCENEI
Grigore L. Culian, director al New York Magazin din USA ne-a împărtăşit câteva gânduri care o au în prim-plan pe Gigi Marga: "O cunosc pe Gigi Marga de aproape 30 de ani şi am cântat alături de ea o bună perioadă de vreme. Rar am cunoscut un OM şi un profesionist de o asemenea calitate. Este cultă, foarte modestă şi ştie întotdeauna să-i bucure pe cei care o ascultă cântând. O face cu dragoste şi respect pe care numai artistul adevărat le are faţă de audienţă, indiferent de starea ei de spirit sau de aspectul financiar".
MESERIA DE ARTIST - UN IMENS IZVOR DE BUCURIE
Gigi Marga este o prezenţă mai mult decât agreabilă. Ştie să ducă muzica acolo unde cântecul se întrepătrunde cu sensibilitatea ascultătorului. "Gigi Marga este o legendă vie, pe care, din păcate, România a uitat-o, aşa cum şi-a uitat întotdeauna marile ei valori stabilite în străinătate. De aceea demersul dumneavoastră jurnalistic mi se pare un act deosebit. De cate ori urcă pe scenă, Gigi este îmbrăcată impecabil şi emană o energie pozitivă care trage întreaga trupă după ea, calităţi care au fost întotdeauna apreciate de cei care au fost în jurul ei. Când povesteşte, este o adevărată enciclopedie, are un umor molipsitor şi, dacă ai nevoie de ceva, e prima care sare să te ajute. Peste tot pe unde a cântat a lăsat urmele unui artist desăvârşit, pentru care scena este un monument, iar meseria de artist un imens izvor de bucurie, pe care o dăruieşte întotdeauna generos oamenilor mai spune Grigore L. Culian, director la New York Magazin.
INTERPRETA DESĂVĂRŞITĂ
Locul în care Gigi Marga uită de toate problemele este scena: lumea magică în care intră zilnic. "Am privilegiul de a putea spune ca sunt într-adevăr foarte bun prieten cu Gigi Marga, mai ales că în anii '80 am cântat alături de ea (aproape trei ani!) la Hotelul «Lido». Este o artistă desăvârşită şi am respectat întotdeauna profesionalismul, educaţia, decenţa şi bunul simţ pe care le are această doamnă a cântecului românesc. La vârsta ei, îşi câştigă existenţa cu demnitate şi cred că ultimele clipe ale vieţii le va petrece în locul cel mai drag ei: scena", încheie Grigore L. Culian.
Citește pe Antena3.ro