x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gil Dobrica """"I Will Survive!""""

""""I Will Survive!""""

07 Mai 2007   •   00:00

Octavian Ursulescu nominalizează persoanele care s-au ingrijit de talentul lui Gil Dobrică.

Prezentatorul Octavian Ursulescu s-a numărat printre cei care l-au condus pe ultimul drum pe Gil Dobrică. După dispariţia artistului, a rămas cu două regrete, despre care ne vorbeşte acum: "«Gilache» al nostru a fost o vedetă populară in adevăratul sens al cuvăntului, un om prietenos, mereu vesel, pus pe glume, niciodată incruntat, deşi Dumnezeu ştie că avea suficiente motive să fie… Un om simplu, plecat de jos, dintr-o familie cu mulţi copii şi neruşinăndu-se a mărturisi că a fost la origine strungar". Octavian Ursulescu afirmă că şansa iniţială a lui Gil s-au chemat barul de noapte şi colaborarea cu "mogulul" din acea vreme, Viorel Păunescu. Acesta l-a primit in marea sa familie artistică, alături de Dan Spătaru, Jeanina Matei, Mihaela Oancea, Mihai Perşa, Aurelian Andreescu, Laura Stoica, Luminiţa Anghel şi alţi artişti care, noapte de noapte, la Melody, Atlantic (Bucureşti) sau pe Litoral, la Melody, in Mamaia, Internaţional, in Olimp, Acapulco şi alte lăcaşuri "decadente", le aduceau un aer de libertate şi Occident. "Dar Gil ar fi rămas un căntăreţ cunoscut şi apreciat doar de elita vieţii de noapte şi de turiştii sau de studenţii străini, dacă nu era invitat de Adrian Păunescu in turneele Cenaclului «Flacăra». Dintr-odată, pentru el s-a deschis alt orizont, cu concerte in care era aplaudat de zeci de mii de spectatori şi, mai ales, cu piesele in limba romănă. De aici nu a mai fost decăt un pas către televiziune, cu «Hai acasă» şi alte hituri preluate de la idolii săi, Ray Charles, John Denver, Otis Redding, Gloria Gaynor…", afirmă prezentatorul.

AMINTIRI. Octavian Ursulescu spune că maestrul a fost un om cu totul special, singur şi insingurat, tot mai părăsit de prieteni, din cauza izolării şi a bolii cumplite de care suferea, guta. "Ironie a sorţii, boala ii ataca tocmai picioarele, lui, un atlet desăvărşit, care pe litoral alerga zeci de kilometri zilnic! Cunoscutul impresar Anghel Stoian işi aminteşte că Gil se echipa in autocar şi, cu căţiva kilometri inainte de fiecare oraş cobora, intrebăndu-ne doar numele hotelului. In ultimii ani nu ieşea cu zilele din garsoniera sa de lăngă Telefoane, cu un pahar cu vin alături şi cele cinci televizoare permanent in funcţiune, fiecare pe alt post. Aceasta era lumea lui, in care işi făceau loc cărţile, fiindcă mereu avea in bagaj căteva volume." Probabil, Octavian Ursulescu a avut ocazia să-i ofere şansa ultimului spectacol adevărat, pe o scenă, in urmă cu un an şi jumătate, la Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galaţi. "Avea dureri cumplite la un picior, de aceea m-a rugat să mergem cu trenul, ca să se mai mişte pe culoar, să-l mai ţină intins… Avea, paradoxal, mari emoţii, fiindcă, aşa cum aveam să aflăm, nu mai căntase la Galaţi de 20 de ani! Vă daţi seama ce promovare, ce atenţie s-au dat artiştilor de vază, dacă el nu mai ajunsese intr-un oraş atăt de mare, cu public fantastic, de 20 de ani? A fost un triumf, publicul s-a ridicat in picioare cănd a intrat in scenă şi l-a aplaudat minute in şir. I-au dat lacrimile şi, la sfărşit, mi-a spus: «Fratele meu, m-am simţit pentru o clipă Ray Charles!»." Un alt moment in care a incercat să il ajute a fost acum căţiva ani. "Un amic din Bacău m-a sunat pentru trei zile de spectacole, in perioada lui 8 Martie. Eu eram ocupat, dar i l-am recomandat călduros pe Gil. S-a perfectat, a plecat, dar a doua zi mă sună disperat băcăuanul: «A dispărut dl Dobrică! Nu mai e in cameră!». Nu-i convenise ceva şi luase trenul, era deja bine-mersi acasă. Păcat că atăţia oameni care ar fi putut să-l ajute şi care s-au bucurat de căntecele lui nu i-au intins o mănă cănd trăia! A făcut-o doar Giovanni Becali, acum căţiva ani, oferindu-i o mie de euro şi invităndu-l să cănte la «Doi cocoşi…»".

REGRETE. Se desparte de Gil Dobrică cu două regrete. "Primul, că voi realiza post-mortem amplul grupaj care va inaugura seria «Vedete fără vărstă», din revista «Actualitatea Muzicală», a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. Stabilisem deja că el va fi primul. Eram in căutarea fotografiilor, nu ştiam că este atăt de bolnav. Al doilea regret, că nu va fi in primul rănd la 13 mai la Sala Palatului, atunci cănd va concerta Gloria Gaynor, una dintre artistele admirate de el. Impreună cu Anghel Stoian ne găndeam că poate aranjăm şi un duet-surpriză, dar iată că n-a fost să fie. Pleacă insă cu fericirea de a-l fi intălnit şi atins (i-a sărutat cu veneraţie măna) pe idolul său, Ray Charles, la Braşov. Cum nu avea, i-am dat din colecţia mea căteva fotografii care imortalizau acel moment… Gil Dobrică a trecut strada intr-o lume mai bună, dar mesajul lui de despărţire e clar: «Nu mă plăngeţi!, «I Will Survive» prin căntecele mele, cum spunea Gloria, drăguţa de ea!»."

×
Subiecte în articol: gil dobrica 7 mai 2007