Prima scenă reală a fost cea a Căminului Cultural din localitatea natală. Cu sora cea mare, Elvira, mergea tot timpul la repetiţiile de dansuri populare sau de teatru, la Căminul Cultural. “Când am intrat la şcoală eram mai băgăreţ. M-au văzut că sunt talentat şi m-au pus să dirijez corul şcolii. La 18 ani cântam la Casa de Cultură din Târgovişte..."
Prima scenă reală a fost cea a Căminului Cultural din localitatea natală.
Cu sora cea mare, Elvira, mergea tot timpul la repetiţiile de dansuri populare sau de teatru, la Căminul Cultural. “Când am intrat la şcoală eram mai băgăreţ. M-au văzut că sunt talentat şi m-au pus să dirijez corul şcolii. La 18 ani cântam la Casa de Cultură din Târgovişte. Aici prin 1961 am cunoscut-o pe Maria Tănase alături de care am făcut un turneu de două-trei săptămâni prin tot judeţul Dâmboviţa. Am început acest turneu în august. Mie mi-a plăcut însă mai mult Maria Lătăreţu. Mi se părea ceva dumnezeiesc în glasul ei. Încercam să cânt cu vocea mea, de copil, piesele Mariei Lătăreţu, iar Maria Tănase venea tot timpul în culise să mă asculte. În luna septembrie mi-a promis că mă va duce să mă angajez la Taraful Gorjului din Târgu-Jiu. Eu eram foarte bucuros!”, îşi aminteşte interpretul.
ŢEL. Visul său de a deveni solist consacrat a mai aşteptat, pentru că plecarea la Târgu-Jiu a fost înlocuită cu o altă prioritate: studiile. “M-am înscris la Liceul «Ienăchiţă Văcărescu», la seral, însă am păstrat legătura, la telefon, cu Maria Tănase. Era grav bolnavă şi s-a internat în spital. La scurt timp a murit. Cât voi trăi îmi va părea rău că nu am avut bani să ajung la Bucureşti, la înmormântare”, spune cu tristeţe Ion Dolănescu.
După moartea Mariei Tănase, Ion Dolănescu a mers la Ioana Radu. Cea care ulterior avea să-i devină o foarte bună prietenă, l-a privit cu reticenţă. “Eram elev la liceu şi am zis să o urmăresc pe Ioana Radu la spectacole. M-am dus la ea la cabină şi i-am spus că Maria Tănase m-a ajutat. M-a ascultat, i-am cerut ajutorul, dar ea mi-a spus să mă lupt cu viaţa singur, că nici pe ea nu a ajutat-o nimeni”.
PRIETENIE. Destinul i-a adus-o în cale pe Ioana Radu la înmormântarea Aureliei Fătu Răduţu. “În perioada aceasta am fost dat la ilicit pentru 130 de mii de lei. Eram tot timpul pe drumuri. Un an jumate m-am judecat. Am fost acuzat că joc cărţi, jocuri de noroc, că arunc cu banii în stânga şi în dreapta. Asta era Politica Partidului Comunist: să fim toţi săraci. Când a murit Aurelia Fătu Răduţu şi am ajuns la crematoriu, eram cu ochii după Ioana Radu. Ştiam că era în graţiile lui Ceauşescu, căruia îi plăcea romanţa. Am ajutat-o să treacă printre lumea adunată acolo, să ajungă la maşină, m-am urcat lângă ea iar lumea care era grămadă pe maşină striga: “Dolănescule, de ce nu ne mai cânţi la Radio?” Atunci ea s-a uitat la mine şi mi-a spus: “Tu eşti Dolănescu?” “Da!” “Şi, eu, care credeam că lumea asta după mine se ţine!” I-am povestit că mă judec şi am rugat-o să mă ajute. A doua zi ea era la Palat, la Ceauşescu, şi i-a spus despre mine că sunt la fel de frumos ca el, că am talent, mai ales că murise Maria Lătăreţu, iar eu aş putea duce mai departe cântecul Olteniei. A treia zi m-a chemat pe mine tovarăşul Dincă, primarul Capitalei şi aşa s-a terminat procesul”, îşi aminteşte de o perioadă grea a vieţii sale, Ion Dolănescu.
SPRIJIN. “După două săptămâni Ioana Radu a venit la mine şi mă implora să o ajut, stând în genunchi : avea nevoie de 36 de mii de lei ca să-şi cumpere locuinţa. Când fusese la Ceauşescu, acesta o întrebase ce poate să facă pentru dumneaei. Dorinţa Ioanei Radu a fost să-şi cumpere casa. Nu avea însă bani. Bineînţeles că i-am dat suma de care avea nevoie să cumpere casa”, îşi aminteşte Ion Dolănescu.
Ulterior, interpretului i-a fost deschis alt proces care a durat 14 ani. “Din cauza Elenei Ceuşescu am fost chemat din nou în instanţă. Era o poveste cu un impresar care furase nişte bani şi m-a semnat în fals. Am fost suspendat pentru o perioadă. Am apelat din nou la Ioana Radu, pe care a primit-o rău Ceauşeasca, spunându-i să nu mai vină la ea cu astfel de probleme. Vroia să mă demoleze, era foarte pornită împotriva mea, dar eu am aflat toate aceste lucruri după ce ei au fost împuşcaţi, pentru că Ioana nu a mai vrut să mă bage în sperieţi”.
TESTAMENT. Sprijinul financiar primit de la Ion Dolănescu pentru a-şi achiziţiona locuinţa a determinat-o pe Ioana Radu să-l numească moştenitor, prin testament. “Într-o zi, Ioana Radu a coborât din maşină, cu un braţ de flori, şi mi-a lăsat testamentul pentru casa pe care i-o cumpărasem. De Ioana Radu am avut grijă cât a mai trăit. Când a urcat în balconul de la Universitate şi a spus: «Vă salută o golancă», n-am crezut că este adevărat. Ştiam că este bolnavă şi nu mai iese din casă. Am sunat-o şi mi-a spus că, într-adevăr, a fost la Universitate. Am sunat-o şi mi-a confirmat. I-am spus: «Frumos titlu v-aţi ales!» Pentru vorba asta nu m-a iertat! A anulat testamentul. N-am ştiut nimic, până la înmormântare”, îşi aminteşte artistul.
Recepţii de “gradul 0”
Vocea interpretului Ion Dolănescu era apreciată de Nicolae Ceauşescu. “Eu am fost prieten cu Nelu Ceauşescu şi cu familia lor. Dintre toţi, doar Elena Ceauşescu era “«femeie a dracu’», neam prost, el nu. Am cântat la multe recepţii, la zilele de naştere, am fost cu ei pe vas. După ’80, ea, parcă înnebunise de tot. Nu mai suporta nici un nume celebru, care era la modă, rupea afişele de pe garduri. Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau romanţele, mi-a cerut să-i cânt o dată «Dragoste, buruiană rea» pe care nu o ştiam, dar am imprimat-o datorită lui. Mă punea să-i cânt «Radu mamii». Pe Ceauşescu nu puteai să-l păcăleşti, pentru că ştia multe cântece aşa cum erau în varianta lor veche, cu toate strofele”, încheie Ion Dolănescu.
“Eram elev la liceu şi am zis să o urmăresc pe Ioana Radu la spectacole. M-am dus la ea la cabină şi i-am spus că Maria Tănase m-a ajutat. M-a ascultat, i-am cerut ajutorul, dar ea mi-a spus să mă lupt cu viaţa singur, că nici pe ea nu a ajutat-o nimeni. Mai târziu am devenit buni prieteni. De Ioana Radu am avut grijă cât a mai trăit. Într-o zi, Ioana Radu a coborât din maşină şi mi-a lăsat testamentul pentru casa pe care i-o cumpărasem.”
Ion Dolănescu