Marele maestru al jazzului românesc, Johnny Răducanu, şi-a amintit de anii adolescenţei, de vremurile în care Jean Moscopol era în mare vogă.
Când Jean Moscopol era mare vedetă în România, maestrul Johnny Răducanu avea 14-15 ani. Îl admira foarte tare pe grecul care încânta întregul Bucureşti cu repertoriul său, deosebit. "Cântam, însă nu eram nici pe departe consacrat. Cel mai tare mi-a plăcut de acest Moscopol care era vedetă şi cânta de te durea sufletul. Avea o foarte mare popularitate şi ce talent avea! Avea mari succese. El a cântat «Mi te-ai lipit de suflet ca marca de scrisoare» şi multe cântece nostalgice româneşti. Frumos bărbat! Pe vremea aceea, în Bucureşti nu exista un om cu facultate sau un serviciu mai special fără să aibă smoking. Seara veneau la dineu în smoking, cu garoafă, asta a fost România acelor ani! Jean Moscopol era un cântăreţ formidabil cu o voce dată de la Dumnezeu, extraordinar, un mare român! Era însă extrem de dur cu politicienii", îşi aminteşte Johnny Răducanu.
CONDEI. Pe vremea în care românii, de nevoie, începuseră să tacă pentru a nu ajunge la închisoare, Jean Moscopol a avut tăria de a realiza o serie de melodii anticomuniste. "Când ruşii au venit în ţară, iar comuniştii au început să-şi ia avânt să vină la putere, să facă mascarada pe care au făcut-o, el a şi scos un cântec prin care a zguduit comuniştii, pe vremea în care n-aveai voie să cânţi astfel în local. Nu exista nici televiziune. Dacă-l cântai făceai puşcărie şi te trimitea şi la canal. El a lansat atunci: "Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac/ Şi moraru-i duce dorul, ţac, ţac, ţac", fiindcă în momentul în care au venit comuniştii au început să le ia ţăranilor averea şi să-i facă chiaburi şi aşa mai departe. Avea o gură rea de tot şi condei ascuţit. Scria, dar şi cânta. Cântecul se duce mai repede în sulfet decât scrisul. Cântecul era la îndemâna tuturor. Le-a stat în gât comuniştilor. Deranja, făcuse cântece foarte rele la adresa comuniştilor. Pusese securitatea mondială să-l omoare. Era critic, activ, nu suporta nedreptatea socială. Avea condei, critica zdravăn. Era un artist liber cu mare talent", adaugă maestrul Răducanu.
Jean Moscopol a fost înmormântat în ultima ţară care l-a adoptat. Mormântul său este îngrijit de cei care l-au cunoscut acolo, în Statele Unite. "A murit la New York. Am fost la cimitir cu Ion Predescu, producător la Televiziunea Română din New York. El l-a îngropat pe grec. El şi comunitatea românească de acolo a contribuit", concluzionează Johnny Răducanu.
Citește pe Antena3.ro