În 1982, piaţa videoclipurilor era inexistentă. MTV se lansase de un an în Statele Unite şi promova artişti rock, atrăgând audienţe scăzute. În general, în acei ani, vedetele înregistrau puţine videoclipuri pentru a-şi promova piesele, optând pentru „apariţii speciale" în show-urile de divertisment ale televiziunilor, ocazii cu care cântau câteva piese.
Mulţumită acelor emisiuni, avem astăzi posibilitatea de a-i vedea în imagini bune din punct de vedere calitativ pe mulţi dintre artiştii acelor ani. Michael Jackson, care până atunci avusese o singură reuşită spectaculoasă în domeniul video - „Can You Feel It", interpretată alături de fraţii săi, a insistat pe lângă casa de discuri pentru producerea unor clipuri de calitate, care să depăşească tot ce se lansase până atunci, la fel cum albumul său „Thriller" spulbera totul în clasamente.A primit bani pentru a promova „Billie Jean" şi „Beat It", ambele devenite ulterior modele ale genului. În cele două clipuri, oamenii l-au putut vedea prima dată dansând pe Michael Jackson. Starul arătase încă de mic, în formaţia Jackson Five, un real talent pentru dans, dar „Billie Jean" a fost primul clip în care lumea l-a văzut arătând ce poate.
Copiii şi adolescenţii din toată lumea au început să imite stilul vestimentar, jacheta roşie plină de fermoare şi curele din „Beat It" devenind modelul acelor ani. Vedete precum Beyoncé, Mary J. Blige, Shaggy sau Carson Daly au povestit public, cu mândrie, că şi-au cumpărat jacheta roşie şi că o purtau „tot timpul".
PRIMUL MOONWALK
În cursul lui 1983 a avut loc spectacolul „Motown 25: Yesterday, Today and Forever", la care marile vedete ale vremii au fost invitate să participe pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţarea renumitei case de discuri Motown, prima care semnase cu The Jackson Five la sfârşitul anilor '60.
Alături de fraţii săi, Michael Jackson a cântat hiturile copilăriei sale („I Want You Back", „ABC" sau „I'll Be There"). După acest moment, Jermaine, Tito, Jackie, Marlon şi Randy s-au retras în culise, Michael rămânând singur pe scenă. A cântat „Billie Jean" şi a dansat Moonwalk, starurile din sală ridicându-se în picioare şi cântând alături de el.
Producătorul Quincy Jones a povestit într-un interviu pentru una dintre ediţiile speciale ale lui „Thriller" că în acel moment lumea şi-a dat seama că Regele şi-a primit coroana. În ciuda fabulosului succes al „Thriller", Casa de discuri Sony Music, care îl avea sub contract pe Michael în 1982, a refuzat să mai aloce bani pentru alte videoclipuri care să promoveze albumul. Reprezentanţii casei de discuri erau mulţumiţi de profitul încasat.
Michael Jackson a decis în acel moment să investească propriii bani pentru un videoclip care să ilustreze piesa „Thriller". S-a dovedit a fi încă o mutare de geniu. Regizat de John Landis, autorul succesului „Un vârcolac american la Londra", „Thriller" a devenit una dintre mărcile înregistrate Michael Jackson. Un film de 13 minute, pentru a cărui premieră, ce a avut loc la MTV în 1983, pâmântenii au fugit de la serviciu ca să îl poată vedea.
Acţiune aparent de neînţeles, decoruri, machiaj, efecte speciale şi costume impecabile, o coregrafie de geniu - toate au făcut ca, la 25 de ani de la lansare, „Thriller" să fie în continuare videoclipul preferat al Planetei, filmul care a dezvoltat industria videoclipului spre ceea ce este ea astăzi.
Superlativele pot continua, dar nu mai este cazul. Cortina cade peste o capodoperă care a marcat cultura pop.