Graţie demersurilor sale, artiştii români “interpreţi şi executanţi” liber-profesionişti au o pensie.
Graţie demersurilor sale, artiştii români “interpreţi şi executanţi” liber-profesionişti au o pensie.
Mihaela Mihai s-a luptat destul până când Parlamentul României a adoptat legea care oferă dreptul la pensie pentru “artiştii interpreţi sau executanţi, care au desfăşurat activitate artistic-interpretativă în regim de liber-profesionist în perioada 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999 pe teritoriul României sau în străinătate”. Politicianul care a sprijinit cel mai mult demersurile artistei a fost Adrian Năstase, care ne-a povestit cum au decurs lucrurile. “Doamna Mihaela Mihai, foarte activă în privinţa asocierii artiştilor şi apărării intereselor lor, mi-a solicitat ajutorul pentru a asigura un venit artiştilor interpreţi liber-profesionişti. Experienţa sa din Franţa a ajutat-o să conştientizeze nevoia de a recunoaşte importanţa acestor artişti în cultura română, în cunoaşterea ei în lume. După această discuţie, i-am rugat pe colegii mei de la Ministerul Muncii să analizeze cu atenţie problema împreună cu doamna Mihai şi să propună Guvernului o soluţie realistă, echilibrată şi fezabilă. Din câte îmi amintesc, timp de câteva luni bune s-au tot făcut variante ale legii şi s-au căutat împreună cu cei de la Ministerul de Finanţe soluţii pentru bugetarea acestor pensii ale artiştilor. Prin toamna anului 2004, s-a adoptat în Guvern şi proiectul de lege. Din fericire, în anul 2005, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, am reuşit să văd adoptat acest proiect ca lege. Consider acest act normativ drept unul dintre succesele bunei colaborări dintre Guvernul condus de mine şi societatea civilă, în speţă organizaţia sindicală condusă de doamna Mihai. Mă bucur când ştiu că astăzi o bună parte a artiştilor care ne-au oferit cu generozitate creativitatea şi munca lor au un venit permanent asigurat de statul român.”
GRAŢIE, TALENT. Adrian Năstase este de părere că locul Mihaelei Mihai între artiştii români este unul de frunte şi că reuşeşte să comunice simultan cu mai multe generaţii. “Ca artistă, numele său este sinonim, pentru mulţi, foarte mulţi dintre români, cu autenticitatea, graţia, talentul. Nu ne-o amintim doar pentru că face parte dintr-o perioadă a vieţii noastre când aveam parte de puţine bucurii, ci pentru valoarea sa, pentru forţa unei voci speciale, pentru lirism, pentru căldura adresării către public. Ştiu că tendinţele se schimbă, apar genuri noi, moduri noi de expresie, dar cred că muzica ar trebui să-şi păstreze aceleaşi atribute: să vorbească celui care o ascultă, să fie reală, să transmită un tip de emoţie”, a spus Adrian Năstase. Politicianul a încheiat spunând că, “pentru generaţiile tinere, Mihaela Mihai este o prezenţă publică elegantă, în atitudine şi în exprimare. Ar putea fi un exemplu pentru mulţi politicieni de carieră...”.
“Pentru generaţiile tinere, Mihaela Mihai este o prezenţă publică elegantă, în atitudine şi în exprimare. Ar putea fi un exemplu pentru mulţi politicieni de carieră...”
Adrian Năstase