Ileana Popovici, actriţă, cântăreaţă, dar şi ilustrator muzical la Televiziunea Română multă vreme, ne-a vorbit despre Mondial.
Ileana Popovici, actriţă, cântăreaţă, dar şi ilustrator muzical la Televiziunea Română multă vreme, ne-a vorbit despre Mondial.
Fiecare dintre noi simte nevoia ca dincolo de necazurile cotidiene să găsească răga-zul necesar pentru a asculta muzică, a cânta, a citi sau a se distra. Poate tocmai de aceea muzica formaţiei Mondial a cucerit mai mult prin nostalgia şi romantismul melodiilor.
TIMPURI FIERBINŢI. Cine putea să ne vorbească mai bine despre acea perioadă în care, în ciuda opreliştilor, în muzica românească a avut loc o explozie de inteligenţă, când se găsea o cale de a face muzică bună, decât cineva priceput, pe deasupra şi prietenă cu membrii formaţiei Mondial decât Ileana Popovici. Celor care o cunosc datorită rolurilor din “Reconstituirea”, “Pentru patrie”, “Zile fierbinţi”, “Accident”, “Mihail, câine de circ” sau “Capcana mercenarilor”, apropierea de muzică le poate părea oarecum ciudată, însă Ileana Popovici a studiat Conservatorul şi vioara. “Am fost apropiată de Mondial prin Romeo Vanica, pe care îl cunoşteam bine, era coleg de facultate şi ştiam că provine dintr-o familie de muzicieni”, ne-a povestit Ileana Popovici. “Chiar am cântat o melodie a lui, «Primăvara», cu care a avut succes. I-am apreciat întotdeauna pe cei de la Mondial, pentru că nu erau genul acela de formaţie născută pe stradă: “Hai să cântăm şi noi!”. Aceşti tineri cunoşteau note, erau cultivaţi, ce mai, erau muzicieni. Textele erau frumoase, muzica era cea potrivită acelor vremuri. Mă bucur că faceţi această Ediţie de Colecţie, pentru că Mondial poate să reprezinte un model pentru ceea ce se întâmplă astăzi, iar cei care se gândesc să-şi facă o formaţie să ia aminte şi să fie foarte bine pregătiţi”, spune Ileana Popovici.
CALITATE. “Ne întâlneam des la reuniunile studenţilor când, mi-aduc aminte, cântam de plăcere, fără să ne gândim că putem fi recompensaţi”, mărturiseşte Ileana Popovici. “Nu se gândea nimeni la bani, totul se făcea sub imperiul tinereţii, al entuziasmului şi al spiritului creator. Sigur, există o prietenie care leagă peste ani, dar chiar sunt fericită că atrageţi atenţia prin ceea ce faceţi nu numai nouă, celor care facem parte din acea generaţie, dar şi tinerilor, care văd că tot ceea ce a fost odată reprezintă ceea ce se numeşte calitate. Muzica celor de la Mondial are o mare încărcătură culturală, dar şi emoţională”, a încheiat Ileana Popovici.
O SERATĂ, DACĂ NU UN FESTIVAL
Întrucât nu a putut găsi un sponosr serios pentru organizarea unei noi ediţii a Festivalului “Iubire, bibelou de porţelan”, pentru a marca într-un fel împlinirea celor 40 de ani de la prima difuzare a Mondialilor, Papa Horvath a reuşit să convingă conducerea Casei de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa” din Bucureşti să organizeze o serată Mondial. Va avea loc la 24 octombrie, în sala de spectacole de la “Grigore Preoteasa”. (D.Ş.)
Citește pe Antena3.ro