x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Protectorul

de Mihai Stirbu    |    21 Apr 2008   •   00:00

Ioana îl admiră de peste 40 de ani. Pe Ioana Lătăreţu şi Nelu Bălăşoiu, soarta i-a apropiat, artistul participînd la evenimentele organizate în memoria Mariei Lătăreţu.


 

Ioana îl admiră de peste 40 de ani. Pe Ioana Lătăreţu şi Nelu Bălăşoiu, soarta i-a apropiat, artistul participînd la evenimentele organizate în memoria Mariei Lătăreţu.

Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu, are multe amintiri legate de cel căruia îi dedicăm această ediţie. “Dacă am putea să dăm timpul înapoi, în anii 1968, 1970, 1972, cuplurile muzicale erau «en vogue». Am şi acum în minte farmecul şi frumuseţea cuplului Nelu Bălăşoiu – Maria Cornescu. Cîntecele lor şi prezenţa lor scenică erau inegalabile. Sălile de specatcol erau pline la refuz, iar la postul de radio erau nelipsiţi.”

 

UN ANSAMBLU. Timpul a trecut, îndrăgitul şi apreciatul solist de muzică populară Nelu Bălăşoiu a urcat pe culmile artei. Publicistul Dorin Brozbă, din Tîrgu-Jiu, în vara anului 2004 a realizat filmul “Maria Lătăreţu, Privighetoarea cîntecului românesc”, o realizare de excepţie. “Prezentarea în premieră a acestui film a fost la postul de televiziune Favorit. Invitaţi la premieră au fost solişti de renume ai folclorului românesc, printre care şi domnul Nelu Bălăşoiu. Amintirea Mariei Lătăreţu a fost evocată cu cele mai frumoase şi calde amintiri de către domnul Nelu Bălăşoiu.”

“În martie 2005, domnul Viorel Gîrbaciu, director al Şcolii Populare  din Tîrgu-Jiu, şi-a exprimat dorinţa de a înfiinţa un ansambu folcloric de prestigiu, care să poarte numele marii interprete a cîntecului românesc: Maria Lătăreţu. Era un lucru nemaipomenit şi aşa s-a şi întîmplat.” În ziua de 10 martie 2005 s-a născut tînărul Ansamblu Folcloric Maria Lătăreţu. Au urmat invitaţii, emoţii şi pregătiri pe măsură. “Floarea cîntecului românesc a fost prezentă la acest eveniment. Printre cei invitaţi a fost şi domnul Bălăşoiu, care a făcut mare cinste acestui mare act de cultură.”


O CASĂ. Dorinţa norei de neclintit şi de zi cu zi era ca să poată construi casa memorială Maria Lătăreţu. “Casa era începută, dar din lipsă de fonduri rămăsese la nivel de fundaţie. O dată cu venirea primăverii 2006, construcţia casei memoriale era o prioritate de gradul 0. Dar de unde fonduri?”, se întreba Ioana Lătăreţu.

 

3 martie 2006. Se împlinea un an de la naşterea Ansamblului profesionist Maria Lătăreţu. La Tîrgiu-Jiu, cu această ocazie s-a organizat mega-spectacolul “Te ţin minte, măi dragă, Marie”, un spectacol care pentru opt ore a transformat Tîrgu-Jiu în capitala folclorului românesc.

 

DONAŢII. “Interpreţii de muzică populară românească au fost de cea mai înaltă clasă. Printre ei şi de această dată a fost domnul Nelu Bălăşoiu, care a încîntat publicul cu cîntecele sale. Încasările mega-spectacolului din 3 marie 2006 au fost donate integral pentru construirea casei memoriale Maria Lătăreţu. Pe drept cuvînt pot spune că domnul Nelu Bălăşoiu a fost suportul material şi moral al tuturor acţiunilor legate de memoria marii interprete Maria Lătăreţu. Prezent întotdeauna şi la Festivalul Naţional al Cîntecului Popular Românesc “Maria Lătăreţu”, este un artist şi un om de înaltă ţinută, căruia îi port un respect şi o consideraţie deosebită. Mulţumesc, domnule Nelu Bălăşoiu”, încheie Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu.

×