x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Paula Seling Amintiri nemuritoare

Amintiri nemuritoare

de Anca Alexe    |    19 Oct 2009   •   00:00
Amintiri nemuritoare
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

S-a născut într-o noapte sfântă, de Crăciun, când stelele străluceau poate mai frumos ca niciodată. Darul cântului nu este singurul cadou primit la naştere. Paula spune poveşti! Iar cea mai frumoasă este chiar cea a vieţii ei... Ieşită din tolba sa cu amintiri, istorisirea a căpătat sclipiri de basm.



Adesea mai visează la primele apariţii pe scenă. La vârsta de 6 anişori a început să studieze pianul la Şcoala de Arte din Baia Mare cu doamna profesoară Tilcă Mariana. Decizia de a urma o şcoală de muzică a aparţinut părinţilor ei... I-a fost destul de greu să stea în casă şi să studieze în timp ce alţi copii se jucau în curtea blocului, însă eforturile au meritat.

CU PAŞI MARI

La 10 ani a început să cânte în corul şcolii şi în scurt timp a devenit solistă. A urmat o perioadă de glorie încununată nu doar de premii, dar şi de experienţe plăcute: concursuri interjudeţene şi naţionale de pian, festivaluri şi concursuri de muzică de cor. Reuşitele i-au dat încredere Paulei, iar talentul i-a purtat paşii mai departe în lumea muzicii. "La 15 ani m-am înscris la Şcoala Populară de Arte, unde i-am avut ca îndrumători pe regretatul profesor Bertok şi pe doamna profesoară Mateşan. Am intrat în trupa Enders ca instrumentist la clape şi aşa am început să merg la festivaluri pentru copii şi tineret", spune Paula Seling.

Repetau ore în şir şi, în bucuria de a cânta îşi închipuiau că ei şi Mezzoforte erau cele mai bune trupe "din zonă". Până în 1995 au câştigat Premiul pentru cei mai buni instrumentişti la "Steaua de Cristal" din Botoşani, "Ursuleţul de Aur", Baia Mare şi locul I la Festivalul "Armonia" din Bucureşti. Artista nu a uitat niciodată călătoriile cu trenul, înghesuiala de la clasa a II-a, emoţiile din culise. La Bucureşti, Paula i-a cunoscut pe reprezentanţii Fundaţiei Culturale Phoenix şi pe Paul Nancă, cel care a fost alături de ea încă de la început.

Tot în 1996 a apărut pentru prima oară pe scena Cerbului de Aur. Cu piesa "When the Winter Comes" a fermecat publicul, a învins emoţiile şi a făcut publicul să vibreze. "Debutul meu pe această scenă avea să fie glorios, căci m-am împiedicat de cabluri şi aproape m-am întins pe scenă. Fără să fie parte din coregrafie", îşi aminteşte interpreta.
Următorul an, 1997, a sosit cu multe evenimente: recitalul din deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti, examenul de Bacalaureat, Trofeul Mamaia şi primul album în limba engleză "Only Love", înregistrat la Sound House Records în Germania.

PLOUA INFERNAL!

În acel an, Paula a reuşit să bifeze foarte multe dintre visele ei. Deşi concertul susţinut de Joan Baez era un moment mult aşteptat, Caragiale era şi el prezent în mintea artistei. A doua zi, Paula avea proba scrisă la limba română. Aşadar, de pe scenă a sărit direct în tren şi de la tren direct în sala de examen. Anul 1998 a fost un an de căutări. Paula şi-ar fi dorit să cânte rock, jazz, jazz-rock, soul, R&B... Era conştientă însă că nu pe toate le va putea aprofunda. Venise timpul pentru un nou album şi cei de la Fundaţia Phoenix l-au rugat pe Nicu Alifantis să-l producă muzical, cu cântece compuse de el. În scurt timp, "Ploaie în luna lui Marte" a devenit parte din istoria Paulei. Prin această melodie mulţi iubitori ai muzicii lui Nicu Alifantis au aflat cine este Paula Seling. "Mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu doar că piesa a ajuns pe mâinile lui George Zafiu, DJ la Radio 21. El a început să o difuzeze constant în emisiuni. Următorul lucru pe care  mi-l amintesc sunt ochii ce mă priveau cu drag din public, brichetele aprinse şi sutele de voci care cântau cu mine «ploooouuaaaaaa infernaaaaal şi noooooooi ne iubeaaaaaam...». Prin muzica mea, reuşisem să fac oamenii fericiţi. După atâtea solicitări, am fost nevoiţi să scoatem la foc automat primul album în limba română. «Ştiu că exist» reprezenta rezultatul căutărilor mele muzicale de până atunci", spune Paula. De asemenea, "Ploaie în luna lui Marte" i-a adus premiul Hitul Anului la Festivalul de la Mamaia, în acelaşi an.

PRIMA SELECŢIE

În 1999, artista a lansat albumul "De dragoste". Cele 10 piese compuse de Nicu Alifantis au constituit primul album unitar, complet şi plin de mesaje. A urmat o perioadă de căutări în care Paula îşi dorea foarte mult să cânte, dar şi să urmeze cursurile Facultăţii de Jurnalism la care se înscrisese. A început să scrie muzică şi text împreună cu fratele ei, Paul Seling.

În ianuarie 2001 a apărut albumul "Mă voi întoarce", un album special, cald, cu cântece de iarnă, ce conţinea şi piesa "Lângă mine" în duet cu Direcţia 5. Până în toamna aceluiaşi an, Paula şi fratele ei au reuşit să definitiveze, în linii mari, albumul pe care au decis să-l creeze pe cont propriu. În proiect au implicat şi o parte din fosta trupă NSK, respectiv Cezar Stănciulescu şi Cristi Ştefănescu. A fost primul album ale cărui texte i-au aparţinut în totalitate Paulei. Titlul albumului a venit foarte uşor, căci una dintre piesele simple şi cu mesaj se numea "Ştii ce înseamnă (să fii fericit)".

În acelaşi an a apărut materialul "Prima selecţie", o culegere de piese din concerte, duete, reeditări ale unor piese de succes. Tot aici a avut o colaborare inedită cu un artist pe care l-a găsit foarte interesant: Puya de la "La Familia". Paula ajunsese mai devreme la studio, iar Puya înregistra o piesă cu un mesaj puternic. Şi pentru că nu găsea voce feminină, s-a oferit să-l "ajute". Rezultatul? "Fii pregătit", o piesă spectaculoasă pe care, câteva săptămâni mai târziu, o prezenta la Mamaia, în recital.

Simbol

Cerbul de Aur... festivalul cu parfum de poveste, aşa cum îl numeşte Paula, i-a adus din nou succes.

Ani de-a rândul l-a urmărit împreună cu părinţii ei. Dădeau note şi visa că, la un moment dat, va ajunge acolo. Pregătirile pentru festival au fost intense. Artista şi-a amânat toate spectacolele din acea perioadă şi studia câte trei ore pe zi. Trebuia să cânte două piese. Ambele urmau să fie subliniate de partitura de pian. "Am intrat pe scenă aproape cu ochii închişi. Îmi recapitulam tot ceea ce am pregătit.

Mi-era teamă, aveam emoţii... Cu hotărâre am luat primele acorduri de pian şi... nimic! Neprevăzutul s-a întâmplat! Pianul, cel mai bun prieten al meu, cedase. Simţeam cum mă podideşte plânsul. Nu-mi venea să cred că mi s-a întâmplat asta tocmai în ziua concursului. Cu o ultimă suflare mi-am încercat norocul! «Poate, totuşi, nu se stricase, poate au uitat să-i dea drumul». Aşa a fost! Apoi, am reuşit! Am câştigat cel mai important premiu din viaţa mea", povestea Paula Seling.

Amintirile de la Braşov sunt nenumărate. În ziua galei, când toată lumea era emoţionată, interpreta s-a întâlnit cu un ziarist pentru a-i spune câteva cuvinte despre competiţie. S-au aşezat la masă şi, cu o atitudine lejeră şi plină de încredere, acela i-a spus: "Uite, noi o să facem acum interviul acesta pretinzând că tu nu ştii că ai luat Cerbul!". Paula a trăit atunci poate unul dintre cele mai fericite momente. I-au dat lacrimile de fericire, iar în suflet i-au revenit clipele de rugă şi vis...

Treptat, treptat, cariera Paulei a fost poleită. Albumele, proiectele şi colaborările cu nume mari precum Anita Doth, Al Bano au clasat-o în rândul celor mai bune cântăreţe. Romantică, sensibilă, puternică şi ambiţioasă, Paula şi-a căpătat un loc binemeritat şi în sufletele oamenilor.

«Ploaie în luna lui Marte» urma să fie un fel «de probă» pentru a vedea dacă mă potriveam cu cântecele domnului Alifantis. Îmi amintesc ochii ce mă priveau cu drag, brichetele aprinse şi sutele de voci care cântau cu mine «ploooouuaaaaaa infernaaaaal şi noooooooi ne iubeaaaaaam...». Prin muzica mea, reuşisem să fac oamenii fericiţi
Paula Seling

×
Subiecte în articol: Paula Seling