După şase ani în care a bătut pe la uşile mai multor instituţii, Ioan Cătălina din Stănija, Buceş, a devenit singurul român care a obţinut permis pentru recoltarea aurului aluvionar.
A cheltuit pentru asta cam 10.000 de lei. Plăteşte pentru asta şi o sumă forfetară trimestrială, ce se ridică la vreo 200 de lei. Bărbatul de 74 de ani locuieşte într-o zonă în care, din vechime, aurul e scos la suprafaţă de apă. El foloseşte o tehnică pe care a învăţat-o de la bunicul său şi nu dezvăluie încă toate secretele.FĂRĂ CIANURI
Ioan Cătălina a concesionat cam un hectar de teren şi, cu ajutorul unui dispozitiv, scoate aur. Practic, este vorba despre un tub mare de metal ce conţine o spirală învârtită de un motor electric, alimentat de un generator pe benzină. Minereul strâns se varsă în tub pe la un capăt, iar pe celălalt se pune apa. Aurul, în bucăţi, rămâne pe fundul tubului, iar resturile ies cu ajutorul spiralei. Apoi acele bucăţi vin introduse într-o moară cu bile, după ce în prealabil în cuvă, moş Cătălina pune puţin mercur, sodă caustică şi calcinată, apă şi var.
Moara este alimentată la 3 KW şi are o capacitate de măcinare de 40 de kilograme de minereu pe oră. Astfel, o nouă parte dintre resturi este eliminată. Cu autogenul se topeşte compoziţia rămasă. El spune că nu ar lucra cu cianuri niciodată. Vara scoate aur, iar iarna lucrează la îmbunătăţirea utilajelor.
AUR DE 22 DE KARATE
După spusele lui Ioan Cătălina, aurul scos are 22 de karate. Mai mult, el afirmă că la o tonă de minereu brut reuşeşte să obţină două-trei grame de aur, în timp ce, de obicei, se produce doar jumătate de gram. Înainte de toate, unealta de bază este şaitrocul, o unealtă ce seamănă cu o lopată cu ajutorul căreia se decantează mici cantităţi de aluviuni. După câteva spălări, rămân bucăţile de minereu ce vor merge la concentrator.
AUTENTIC
Chiar şi pe site-ul comunei Buceş, Ioan Cătălina este prezentat ca un autentic căutător de aur, cu care se mândresc autorităţile locale: "În satul Stănija există un autentic căutător de aur în nisipurile aluvionare. El a concesionat mai multe pârâuri şi continuă peste decenii această îndeletnicire. Ioan Cătălina, un om de 74 de ani, este ultimul căutător de aur din comuna Buceş. El poate face turiştilor, la orice oră din zi, demonstraţii de extragere a aurului din aluviuni.
Totodată, este un excelent ghid spre gurile de mină părăsite. Este un inegalabil povestitor şi un bun cunoscător de legende despre aur şi aurari. Ioan Cătălina a fost tehnician într-o societate de minerit. El este acum ultimul căutător de aur din Stănija". Oricum, zeci de curioşi l-au căutat până acum ca să îl vadă pe singurul căutător de aur autorizat din România.