x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Povestea aurului Unic în Europa

Unic în Europa

de Monalise Hihn    |    07 Sep 2009   •   00:00
Unic în Europa
Sursa foto: Maria Duma/

Colecţia Muzeului Aurului din Brad cuprinde în jur de 2.000 de exponate din care 1.200 din aur sau cu aur.

Unele se numesc Şopârlele, Balerina, Aripile, Pana scriitorului, Copacul vieţii, Leu sau Dinozaur. Există şi o colecţie de minerale, care cuprinde nagyagit, silvanit, telur, pseudobrookit etc. De asemenea, pot fi văzute unelte folosite la exploatarea aurului în perioada romană, de când a funcţionat şi mina Barza. Muzeul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe la 1896, de către un geolog german, Schumacher, care lucra la exploatarea din zonă. Acum el este închis, clădirea fiind în renovare.

NEPRELUCRATE
Anul acesta s-au împlinit 2030 de ani de atestare documentară a mineritului aurifer în zona Brad. Valoarea exponatelor din colecţie constă în faptul că acestea nu au fost prelucrate. Ele sunt aşa cum au fost scoase din pământ de către mineri şi nu au suferit nici o prelucrare ulterioară. Toate exponatele din aur au între 12 şi 22 de karate. Acum, piesele sunt în sediul Trezoreriei, pentru că la clădire se lucrează de mai bine de un an pentru renovare.

Mutarea eşantioanelor de aur a fost necesară datorită renovării clădirii care adăposteşte muzeul. Finalizarea lucrărilor este estimată în a doua jumătate a anului 2010. Clădirea a fost construită în perioada interbelică şi avea nevoie de reabilitare. După mai multe încercări, ea a fost cuprinsă într-un proiect de alocare de fonduri, prin programul de ecologizare a zonelor miniere. Urmează ca anul viitor, tot prin CONVERSMIN, să se facă şi reabilitarea interioară.

Primarul municipiul Brad, Florin Cazacu, spune că exponatele nu sunt în patrimoniul naţional: "Sperăm să putem prelua clădirea în administrare, prin transfer, pe baza unei hotărâri de Guvern. Mai mult, aceste exponate nu fac parte din patrimoniul naţional, deşi sunt piese rare, unice, într-o colecţie de peste o sută de ani. Unele dintre ele au fost extrem de apreciate la Paris în 1937 şi la München în 2003". El adaugă că piesele din colecţie nu mai trebuie să părăsească municipiul Brad, pentru că sunt sensibile şi nu prea pot fi transportate.

DRUMUL AURULUI
Muzeul Aurului din Brad şi Mina Barza, din care s-a extras minereu aurifer până în anul 2006, au fost cuprinse într-un program de ecologizare si reabilitare, astfel încât să poată fi introduse într-un circuit turistic. O galerie, numită "Treptele romane", săpată manual în stâncă în urmă cu peste 2.000 de ani, şi mai multe abataje ar urma să fie amenajate ca să poată fi vizitate de către turişti. Traseul ar urma să aibă 11 kilometri şi mai cuprinde popasul la unele biserici, dar şi un drum cu mocăniţa. De asemenea, va fi amenajat un muzeu subteran.

EXPONATE PREŢIOASE
Prima "şopârlă" a fost găsită în mină în urmă cu peste 50 de ani. Este o pepită de forma unei reptile. Apoi, a mai fost descoperită încă una. O altă piesă interesantă este cea care reprezintă "harta României". Iniţial, muzeul avea doar eşantioane cu aur din zona Brad, dar prin schimburi şi donaţii au fost aduse piese ce provin şi din alte zăcăminte din lume.

×
Subiecte în articol: povestea aurului