x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Primiţi colinda? Vin colindătorii!

Vin colindătorii!

de Carmen Anghel    |    22 Dec 2009   •   00:00

Pregtătiţi-vă de colinde! Luaţi-vă trăistuţele din lada de zestre şi fiţi gata să strigaţi: "Bună dimineaţa, la Moş Ajun! Ne daţi ori nu ne daţi?" sau "Sculaţi, gazde, nu dormiţi!".



Intrăm în perioada sacră a Sărbătorilor de Iarnă, timp în care fiecare dintre noi trebuie să fie gata să primească urările de bine. Urările pentru un an mai bogat, urările de sănătate.

Vin colindătorii! Primiţi colindătorii! Ei au menirea ca, prin colindul lor, să purifice casele, aerul, spaţiul, să facă loc binelui. "De, sculaţi, boieri, cuconi,/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători./ Nu vă aduc nici un rău,/ Ei v-aduc pe Dumnezeu./ Dumnezeu e mititel/ Mititel/Şi-nfăşăţel(...)".

Timpul Colindului este unul special. Acum toţi oamenii, de la vlădică la opincă, sunt egali. Cetele de colindători au aproape obligaţia să nu ocolească nici o casă, aşa cum cei care urmează să fie colindaţi trebuie să ţină porţile descuiate.

Ce este colindul? "Colindele mai au încă o menire, aceea de a face legătura în fiecare creştin dintre ceea ce înseamnă Divinitate, dintre ceea ce înseamnă Spaţiul Cerimii şi pământ. Practic, noi muritorii, prin actul sacru al colindatului, poate ne raportăm şi ne racordăm cu adevărat la Divinitate."

Anul acesta avem siguranţa că nu vom fi ocoliţi de un colindător special. Cel care "respiră colindele", după cum mărturiseşte.
Vă facem o propunere, un dar: un cd cu cele mai frumoase colinde ale lui Ştefan Hruşcă.
Vin colindătorii!
Primiţi cu colinda ori nu?

×
Subiecte în articol: primiţi colinda?