Dacă tot au Săptămâna Anti-Valentine's, ne-am gândit să le facem o bucurie Ţapinarilor. Aşa că am deschis taraba cu laude care - precum vedeţi - nu mai contenesc. Pentru că le merită!
Mihnea Blidariu (Luna amară):"Ţapinarii sunt unii dintre puţinii oameni din folkul românesc care au încercat să-i dea acestuia un aer nou, puţin nebun şi cu siguranţă nonconformist. Însă nu neapărat dintr-un spirit programatic de frondă, ci pentru că aşa sunt ei: puţin nebuni şi cu siguranţă nonconformişti. Ba mai mult, din unele cântece răzbate lehamitea de a vedea nonconformismul transformat într-un nou conformism; din altele - iubire, iar din câteva, Tănase şi Covei parcă ridică ironic din umeri: ce să-i faci, frate, lumea s-a tâmpit, vrea Valentine's Day, vrea doar bani şi reduceri la supermarket, astea or fi dorinţele şi prin ceruri?
Sincer, nu ştiu, dar poate că prin cer o fi fost şi vreun proiect care să-i aducă pe aceşti doi mucaliţi împreună şi să-i plimbe prin România, cu o chitară..."
Daniel Iancu:
"I-am văzut prima dată la mare în Vama Veche. Aveau concert acolo şi m-am nimerit şi eu. Prima impresie a fost că Tănase cântă tare, iar Covei nu. Apoi am avut ocazia să văd un concert întreg în Bucureşti şi acolo a fost altceva. Mi-am dat seama că pe ei trebuie să îi asculţi cu atenţie ca să-i înţelegi. Au versuri simple şi care merg exact acolo unde vor ei.
Pot părea misogini pe alocuri, dar eu aş zice că nu au decât un alt fel de a vedea femeia, faţă de mulţi dintre noi. Nu este un fel murdar sau răutăcios. Ei sunt de altfel în viaţa de zi cu zi mari admiratori ai doamnelor şi domnişoarelor. Nu am văzut până acum un concert al lor la care sala să nu fie plină şi să nu cânte împreună cu ei, câteodată şi fără ei, majoritatea pieselor lor. În concluzie, numărul celor care au avut şi au răbdarea să le asculte versurile şi melodiile este foarte mare.
Au un public al lor special, un public care vine să asculte folkul lor alternativ (aşa cum le place lor să numească genul pe care îl abordează)."
Mihai Dobre (Şuie Paparude):
"Cred că prin 1999-2000 l-am cunoscut pe Cosmin, când, redactor la Atomic tv fiind, am primit videoclipul primului lor single. Un videoclip simplu şi decent ataşat unei melodii frumoase. Deşi nu sunt fan al genului, am apreciat mesajul corect, iar pentru mine personal inserarea acelui videoclip în playlistul destul de zgrunţuros al muzicii româneşti din acea perioadă a fost ca o ploaie de vară sub un asfalt încins de căldură!!!"
Muzica ce sună ca un suflet dezvelit
Bobo cel Fără zahăr nici nu mai ştie cum i-a cunoscut pe Ţapinari. Dar o ştie pe-aia cu "fericirea-i un lucru mărunt, e o aripă care vibrează". Fiindcă da, Ţapinarii au fost mai iuţi de picior şi au ajuns mai degrabă la televizor! "Noi nu eram încă lansaţi şi ţin minte că m-a frapat sinceritatea piesei şi cât de directă poate fi, trecând peste canoanele muzicii convenţionale. Mă şi miram că se dă la tv. Asta e direcţia pe care şi-au păstrat-o şi care-i caracterizează şi le dă nota personală. E o muzică ce nu ţine cont decât de simţirea celui care-o cântă. Şi sună ca un suflet dezvelit", povesteşte Bobo.
Faţă în faţă, Ţapinarii şi Fără zahăr s-au întâlnit la Stufstock, la scena folk, în 2004. Au mâncat la aceeaşi masă, au călătorit împreună în autobuzul artiştilor Bucureşti - Vama Veche şi retur. Au vorbit şi s-au descoperit. "Şi pe lângă asemănările evidente între Fără Zahăr şi Ţapinarii, trupă de doi oameni, unul mai gras, cu voce mai gravă, altul mai slab, cu voce subţire, chitară acustică, anul naşterii 2001, am descoperit că eu fac acum aceeaşi facultate pe care a terminat-o Covei în 2002. Iar în 2002, eu lucram într-un post de radio, lucru pe care-l face acum Tănase. La alt post, dar tot se pune. Trivia. Deci lucrurile nu se opresc aici", mai dă "din casă" Bobo.
Erată
Dintr-o gravă şi intenţionată eroare, în explicaţiile fotografiilor din pagina 3, Adrian Tănase apare ca fiind Cosmin Covei şi viceversa. Vă mulţumim de înţelegere!