x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Trubadurul

de Anca Alexe    |    27 Apr 2009   •   00:00
Trubadurul
Sursa foto: Arhiva personală Constantin Drăghici/

Iubirea şi florile au fost înfrumuţesate de vocea lui Constantin Drăghici, care a fascinat generaţii mai vechi şi mai noi.



În 1965, Aurelian Udrişte i-a încredinţat îndrăgitului artist Constantin Drăghici versurile cântecului "Am adunat în gând trandafiri". O colaborare de excepţie care a propulsat ulterior piesa pe marile scene de concerte din ţară şi de peste hotare. Despre Constantin Drăghici, Octavian Ursulescu spunea că "este trubadurul tinereţii noastre. El a dominat cu hiturile sale anii '60. «Am adunat în gând trandafiri» nu a făcut excepţie. A fost un deceniu de aur în care toată lumea fredona minunatele lui melodii. Când şi când, o serie din piese mai răsună la Radio sau la Televiziune... O voce caldă, o glorie uriaşă, un timbru foarte, foarte special!".

TRANDAFIRII DIN ATENA. A descris iubirea, lumina, poezia, cântul: "Nu mai ştiu exact în ce perioadă a anului a apărut «Am adunat în gând trandafiri», dar ţin minte că era undeva în anul 1965. Nu ştiu dacă este vorba despre primăvara, vara, toamna sau iarna acelui an... Rezonanţa a fost aceeaşi de-a lungul vremurilor, a anotimpurilor. «Am adunat în gând trandafiri» l-am înregistrat la casa de discuri Electrecord. Melodia era preluată după un cântec grecesc care se intitula «Trandafirii albi din Atena» sau «Atena» şi era interpretat de celebra Nana Mouskouri. Versurile au fost create de Aurelian Udrişte", povesteşte Constantin Drăghici.

UN MARE SUCCES. De muzică şi de orchestraţie s-a ocupat actorul şi producătorul de origine greacă, Manos Hadjidakis. "Aurel Udrişte era însă consacrat. În perioada aceea era realizator de emisiuni la Televiziune. A fost o piesă extraordinară, care a prins foarte bine şi a avut mare succes. O cântam de fiecare dată în concerte. Cred că şi acum se mai ascultă", încheie interpretul.

"Constantin Drăghici este trubadurul tinereţii noastre. El a dominat cu hiturile sale anii '60. «Am adunat în gând trandafiri» nu a făcut excepţie. A fost un deceniu de aur în care toată lumea fredona minunatele lui melodii"
Octavian Ursulescu

UN CANTAUTOR DESĂVĂRŞIT, FLORIN BOGARDO
Voce distinctă, elegantă cu o delicateţe în timbru cum nu ştiu să mai existe altul în muzica românească, Florin Bogardo este cantautorul unui cântec iubit de toate generaţiile: "Să nu uităm trandafirii".  

Faptul că a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" sub îndrumarea maeştrilor Anatol Vieru, Gheorghe Dumitrescu, Aurel Stroe, Lazăr Cosma s-a văzut mai târziu în compoziţiile de muzică uşoară. Pentru început şi-a exersat talentul componistic în muzica clasică, iar din 1963, Florin Bogardo s-a dedicat muzicii uşoare, melodiile sale de mare succes fiind interpretate de solişti precum Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai, dar şi de el însuşi, devenind primul cantautor din ţara noastră. Începând cu 1972 şi-a încredinţat melodiile Stelei Enache care i-a devenit soţie, formând uneori şi duete cu interpreta. Trandafirii meritau sensibilitatea artistică a lui Florin Bogardo, după cum şi compozitorul merită un buchet imens de trandafiri pentru frumuseţea acestei melodii pe care ne-a dăruit-o. (Daniela Cârlea Şontică)

"«Am adunat în gând trandafiri» l-am înregistrat la casa de discuri Electrecord. Melodia era preluată după un cântec grecesc care se intitula «Trandafirii albi din Atena» sau «Atena» şi era interpretat de celebra Nana Mouskouri. Versurile au fost create de Aurelian Udrişte"
Constantin Drăghici

×
Subiecte în articol: trandafiri toate florile din lume!