De cateva saptamani, meciul leu/euro parca nu mai are arbitru. Moneda europeana o preseaza pe cea romaneasca, inghesuind-o in colt si administrandu-i lovituri dure, chiar si sub centura, fara ca obisnuitul arbtru, BNR, sa intervina convingator, spre a calma lucrurile. Dimpotriva. Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,4265 lei/1euro, apreciat de mai toata lumea ca fiind istoric, deoarece nu are precedent, insa negandu-i-se aceasta calitate de catre consilierul guvernatorului, care socoteste ca evolutiile sunt normale si au o determinare preponderent externa, legata de problemele din Zona euro, dar si de evolutiile politice interne.
In ultimul an, euro s-a ingrasat pe seama leului cu numai putin de 8%. Mai mult, dl Vasilescu ne "linisteste", prevenindu-ne ca "nu exista nici o sansa sa avem in aceasta perioada un curs stabil". Urmarile sunt evidente si nefaste. Se ingroasa randul celor care au credite luate de la bancile comerciale in euro si nu mai pot sa le restituie. Preturile si tariefele - de la benzina, la produse alimentare si de la energie electrica si transporturi la abonamente la cablistii TV, calculate in euro - o iau iarasi razna.
Orice cadere a cursului leului are imediat consecinte in fata carora populatia e descoperita, ajungandu-se, mai ales in sfera comertului, la situatii aberante sau ilare. Pe trotuar, langa piata Floreasca, sa nu plateasca taxe, o taranca vindea kilul de spanac cu 8 lei/kg, pentru ca "s-a scumpit iar benzina", iar intr-un supermarket kilogramul de cartofi costa... 9,99 lei, "deoarece sunt adusi din SUA, iar transportul e scump" (asta, in timp ce in magaziile producatorilor romani cartofii putrezesc fiindca nu exista un sistem de preluare a lor).
Pentru o economie si asa subreda, prabusirea monedei nationale e o catastrofa. Un oficial al BNR sustine ca si in alte tari, ca Polonia, Cehia sau Ungaria, ar fi acum probleme, dar uita sa mentioneze ca acolo, in ultimul an, monedele se inzdravenisera, in timp ce leul devenea totz mai famelic. Cea mai severa consecinta va fi scaderea puterii de cumparare, deci a unui nivel de trai situat si asa in parametrii saraciei. Cum in contrapartida veniturile populatiei nu vor putea fi marite corespunzator, daca fenomenul nu va putea fi temperat, asta va da nastere unor tensiuni si proteste sociale de amploare.
Guvernul are putine, de fapt nu are, parghii spre a opri caderea valutara. Rolul activ apartine aproape in exclusivitate Bancii Nationale. Care sta placida, pe o consistenta rezerva valutara si in aur, constituita - mai ales pe seama unor imprumuturi grele la FNI, pe care contribuabilii se vor sufoca spre a le rambursa - tocmai pentru a avea cum sa intervina in situatii urgente si dificile. Este acum o imprejurare care trebuie ignorata, sau privita de guvernatorul Mugur Isarescu cu detasare?!
Apare ca strict oportuna o explicatie credibila din partea BNR. Mai cu seama pentru ca se vantura tot felul de zvonuri si intepretari. Ba ca, asa cum s-a intamplat acum cativa ani, isi face de cap si e tolerat un grup de speculatori. Ba ca ar fi vorba de oarece influente ale politicii si finantei mondiale, cum ar fi grupul de la Bilderberg. Ba ca scaderea leului ar fi legata de evaluarea societatilor de stat, in vederea privatizarii atat de insistent cerute de FMI in favoarea anumitor cercuri transoceanice. O dezbatere televizata cu participarea lui Mugur Isarescu si a prim-vicepresedintelui sau, Florin Georgescu, care e insa actualmente vicepremier si ministru de finante, ar fi de natura sa mai limpezeasca apele mult prea tulburi.