x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la secera şi ciocanul la secera şi barosu'!

De la secera şi ciocanul la secera şi barosu'!

de Ilie Serbanescu    |    03 Sep 2012   •   13:34

Cu toate ca interventia hotaratoare a puterilor coloniale in referendumul din 29 iulie n-a facut decat sa certifice politic transformarea de mai de mult a Romaniei intr-o colonie din punct de vedere economic, repercusiunile economice ale acestei interventii sunt majore. Exploatarea resurselor minerale principale ca si distributiile de energie si bancile – cu alte cuvinte, intregul rulaj al banului din economie, axa cardinala a acesteia, toate intrarile si iesirile actului productiv si comercial – au fost si au ramas detinute de capitalul strain. Nu s-a schimbat nimic sub acest aspect de fond. Dar toate discutiile si dezbaterile despre proiecte, programe si strategii, despre functiile si potentele statului, despre restructurarea politicilor guvernamentale, despre modernizarea politicilor publice, despre cerintele dinamizarii economiei si stimularii afacerilor sunt golite de continut, devin doar simple exercitii intelectuale pentru partide, forte politice, reprezentanti ai societatii civile, analisti, care vor in continuare sa pluteasca prin nori sau sa vaneze cai verzi pe pereti. Toate cerintele de natura economica, din zona fiscalitatii la cea a cursului valutar, trebuie adresate detinatorului deciziei, care a tinut sa se etaleze oficial, fara echivoc si neiertator: capitalul strain si agenturile sale (FMI, BM si CE). Si vor avea o urmare doar daca vor dori detinatorii deciziei, si nu cumva cineva din partea romana.

Romania se confrunta acum cu momente de istorie similare celor din urma cu peste jumatate de veac. Atunci, puterea coloniala a zonei – Uniunea Sovietica – a incercat sa transforme Romania intr-o anexa agricola a unui complex industrial (indiferent daca eficient sau nu) pe care il patrona, prin “planul Valev'. Acesta anula aspiratiile industriale ale Romaniei, in afara carora, la vremea industrialismului clasic, nu era de conceput nici un proiect de dezvoltare. “Planul Valev' a putut fi evitat. Unu: pentru ca, la nivelul clasei politice de atunci din Romania, s-a vrut! Doi: pentru ca impotriva proiectului s-au luat lucrurile din fasa! Trei: pentru ca atunci se construia comunismul si in comunism colonialismul se instaleaza mai intai pe plan politic si apoi pe plan economic.

Acum nu exista nici o sansa. Unu: clasa politica, indiferent daca la putere sau din opozitie (de altfel, toate fortele politice sunt in prezent intr-un fel la putere!) nici sa bajbaie nu este in stare! Doi: jocurile in planul principal, determinant – cel economic – sunt deja facute. Trei: acum Romania se spune ca isi desavarseste drumul spre capitalism, iar in capitalism colonialismul se aseaza mai intai in plan economic si apoi este consfintit in plan politic. Romania a devenit deja de cativa ani o anexa de tip bananier a centrului, situata la periferia Uniunii Europene, fara decizie proprie in axa majora a economiei, detinuta de capitalul centrului, fara politici proprii, fara controlul asupra sectoarelor stategice si performante, asupra rulajului banului. Aceasta situatie din plan economic a fost doar certificata politic cu prilejul referendumului din 29 iulie.

Trebuie constientizat clar, de catre cei care mai cocheteaza politic cu basmul iesirii din aceasta situatie, ca este nevoie a se lua adio de la ideea depasirii starii de colonie printr-un efort concertat, chiar daca indelungat. Nu exista in istorie vreun caz de colonie care sa fi iesit din conditia acestui statut. Orice tentativa de emancipare este aspru si aprig reprimata de puterile coloniale, caci acestea traiesc din exploatarea coloniala a periferiilor si prosperitatea lor pe asta se bazeaza! Iesirea din colonialism nu se poate produce decat intr-o anumita conjunctura internationala favorabila. Nu este insa cazul conjuncturii internationale actuale, marcata de o ofensiva fara precedent a puterilor coloniale de tip mai vechi sau mai nou. Si nu se poate realiza decat sub faldurile unei miscari de eliberare nationala. Nu este cazul romanesc actual, in care, dimpotriva, pana si cei calcati in picioare de pantofii, chiar daca subtiri, de pe la Washington si Bruxelles elucubreaza in continuare cu venirea Dumnezeului occidental pe Pamant.

×