În mijlocul marii frăsuieli naționale din care răzbat tot felul de idei stângace de manifestări formale și conferințe adormitoare, menite să marcheze „Centenarul Marii Uniri", ne-am propus să facem notă discordantă. Așa că am decis să lăsăm două urme concrete într-un astfel de moment de bilanț al istoriei naționale. Una dintre ele este proiectul Parcului Memoriei Naționale - „Stejarii României", pe care Antena 3 l-a lansat în noiembrie 2017, alături de partenerii săi - Consiliul Județean Vrancea, Romsilva și Ministerul Apărării Naționale. 335.000 de stejari plantați până la sfârșitul acestui an vor spune pentru următoarele sute de ani povestea respectului nostru față de fiecare dintre cei 335.000 de soldați căzuți în Primul Război Mondial pentru ca România să fie mare.
A doua urmă concretă ce am vrea să rămână după trecerea festivismului acestui an sunt concluziile unei ample cercetări menite să descopere cum se raportează românii la ei înșiși, ca națiune și ca indivizi, într-un astfel de moment istoric. Am apelat la sprijinul celor mai prestigioase case de sondare a opiniei publice: Avangarde - Grupul de Studii Socio-Comportamentale și CURS - Centrul de Sociologie Urbană și Regională. Au avut rolul de a realiza studiile cantitative și calitative (sondaj național, respectiv focus-grupuri) care au completat și întărit concluziile din teren.
Al treilea palier al acestei ample analize este reprezentat de opiniile competente solicitate unui număr de 21 de experți din diverse domenii, cu ajutorul cărora am reușit să conturăm cât mai precis orizontul așteptărilor şi inventarul dezamăgirilor românilor în anul Centenarului. Ceea ce urmează este o lectură pasionantă, dincolo de rigoarea științifică a cercetărilor sociologi-ce, iar în zilele următoare veți găsi pe larg în Jurnalul comentariile și analizele critice ale celor douăzeci și unu de profesioniști care au participat la acest demers unic.