x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 2012: România încotro?

2012: România încotro?

de Petre Roman    |    08 Ian 2012   •   21:00
2012: România încotro?

La sfarsitul anului trecut, toate ziarele europene importante (citez acum Fi­nancial Times, Le Monde, La Repubblica, El Pais, International Herald Tribune) prezentau panorama europeana a crizei in tonuri cenusii si lan­sau si repetau sintagma "Cu moneda unica, dar fara Unitate". Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conside­ra­ta a fi acum la carma Europei, de­clara ca 2012 va fi mai greu decat 2011, in timp ce directorul FMI, Christine Lagarde (din Franta), sus­ti­nea ca in confruntarea cu criza Eu­ropa nu a facut inca ceea ce trebuia fa­cut!

Derivele antidemocratice se mul­ti­plica in Europa. Avem din plin po­litici antiimigranti si rasism, mis­cari populiste al caror mesaj e net an­ti­de­mocratic (in Italia, Austria, Olanda, Franta), revizuire a Constitutiei care indica o deriva de autoritarism na­ti­onalist in Ungaria, tara in care un partid de extrema dreapta se bu­cura de o mare audienta (peste 22%) po­pulara. Terenul, atat de vulnerabil lasat in urma de masuri dure de austeritate insa lipsite de "suflet" eco­no­mic, devine locul de joaca propi­ce al extremistilor din politicile na­ti­onale.­Ei reusesc sa profite de ne­mul­tumirea sociala blamand laolalta gu­ver­narile, politicienii si democratia. Va­lorile europene sunt in dificultate pentru prima oara dupa prabusirea co­munismului. Insasi imaginea co­mu­nismului, desi neclara si incoe­renta, spoita la iuteala de populism, de­vine din nou atragatoare.

Romania se afla in fata unor ris­curi si primejdii inca nebanuite si ori­cum greu de evaluat, nepregatita sa le raspunda printr-un mare efort na­ti­o­nal. Pluteste sentimentul unei fatali­tati ale carei radacini se afla evident in starea politicii. Incercari de autoritarism nedemocratic am avut prea multe in ultimii trei ani. Mentionez doar supunerea institutiilor sau ac­te­lor din justitie unor comenzi politice sau brutalizarea procesului electoral prin comasarea alegerilor, pentru a mari sansele partidului de gu­ver­na­mant si mai ales politizarea cvasia­b­so­­l­uta a functiilor publice. Romania ar avea mare nevoie de autoritate si au­­toritarism, dar in sens contrar: au­to­ri­tatea nestirbita a legii si autoritarismul pedepsirii acelora care dis­pre­tuiesc legea. Cei care conduc Ro­ma­nia azi ar trebui sa nu aiba nici o multumire si nici o alta cale decat aceea de a cauta binele pentru oa­meni si tara. Probabil ca inca mai vi­sez pe baricadele Revolutiei.

"Reforma statului" s-a vazut perfect de clar atunci cand un ins important din angrenajul portocaliu (nu zic PDL, pentru ca PD e locul unei in­contestabile reusite politice din care am facut parte) a spus plin de arogan­ta: "Ba, pentru 50.000 euro, nici nu ma dau jos din pat!" O spaga de 50.000 de euro, adica mult mai mult de­cat salariul anual al primului-mi­nis­tru, i se parea un fleac, ceva prea mic. Asemenea indivizi sunt creatia po­li­ticii care transforma democratia intr-un joc murdar al puterii. Puterea pare sa nu fie decat un put fara fund umplut cu apa tulbure a coruptiei.

In ultima zi a anului trecut, celebrul antrenor de fotbal Pep Guardiola exprima cu putere in pagina "Conversatii despre viitor" a ziarului spaniol El Pais ca: "Intotdeauna in­cerc sa le dau (jucatorilor) siguranta pentru ceea ce vor intalni in viitor. Astfel se mareste sansa de a-l face bine". La noi, educatia va trebui sa se adapteze la viata din zilele noastre si sa-i invete pe tineri sa inteleaga jun­gla in care vor trebui sa traiasca in Ro­mania. Educatia adevarata, despre mun­ca si merit, va mai fi necesara doar pentru cei care vor parasi Romania. Si asta chiar inainte de liceu.

E pura demagogie sau propagan­da cand vocile Guvernului cla­mea­za re­u­sita politicilor de austeritate. Ele sunt politici de groaza, iar nu po­litici de tratament eficace, care dau in­cre­dere si intaresc sperantele. Ma­surile anticriza nu trebuia sa fie ma­suri antieconomie. De ce Guvernul a fost atat de criminal de incapabil sa uti­lizeze fondurile europene? Ce re­for­ma mai simpla si mai de succes de­­cat punerea in opera a acestor fonduri putea fi mai la indemana guvernantilor? Si totusi n-au fost in stare. In loc de transparenta costurilor si chel­­tu­ielilor publice, a utilizarii avu­tiei nationale, a flexibilizarii angrenajului birocratic pentru a ajuta economia si a stabilirii celor mai eficiente practici de guvernare ce avem? Avem o pletora de functionari in­com­pe­tenti, dar foarte siguri pe ei. Ei pot sa nu aplice legile, sa inventeze orice fel de piedici in relatia cu Romania re­a­la si sa execute orbeste ceea ce le or­­do­na Romania puterii. Curata re­ve­nire a comunismului ceausist din anii ’80!

Cand cereti poporului sa-si asume obligatii si sa suporte sacrificii tot mai mari, fiti voi, guvernantii, mai ina­in­te de toate, exemplul de seriozi­ta­te si cinste! Altfel, ceea ce cereti nu-i decat o injuratura peste durere si necazuri.

Disciplina financiara si bugetara, atat de evident necesara, nu in­seam­na doar reducerea cheltuielilor si ta­ie­rea salariilor si a pensiilor ci, mai ales in Romania, inseamna retezarea ma­sivelor varfuri ale coruptiei care sta­pa­neste acum alocarea si cheltuirea banilor publici sau utilizarea avutiei statului.

Am vrea ca anul 2012 sa nu fie anul stupefactiei, sa ajungem impie­triti de uimire vazand cum se im­pli­nesc predictiile antidemocratice si an­ti­e­conomice. Vreau sa pasim catre viitor, cu un mers sigur, iar nu unul im­pleticit, fiindca la urma urmelor e uni­cul loc unde se poate merge. Cine va porni motoarele Romaniei?

×
Subiecte în articol: editorial