Zarurile au fost aruncate. Pentru prima data in istoria lumii, presedintele unui stat este suspendat de doua ori. Ceea ce, este limpede, va fi consemnat in anale. Cum s-a ajuns in aceasta situatie unica? Cu ce imagine iese Romania din aceasta dubla aventura? Cum va arata ziua de maine? Dar perioada de pana la referendum? In ce masura va fi afectat de referendumul pentru demitere scorul alegerilor legislative?
Daca in alte privinte nu, iata ca, din perspectiva razboiului politic, Romania atinge o performanta. Chiar si suspendarea o singura data a unui presedinte este un fapt grav. De natura sa starneasca tensiuni in statul respectiv si in lume. Si ingrijorare. Intrucat facem parte din comunitatea Uniunii Europene, aceasta rafuiala interna se externalizeaza. Socialistii tin cu socialistii. Popularii sustin popularii. Prin urmare, mesajele sunt si ele divergente. Nu este exclus sa asistam la o rabufnire si la nivelul Parlamentului European. Si aici conteaza extrem de mult calitatea mesajelor care vin din Romania. Pana acum, din aceasta perspectiva, Presedintia a fost mai eficienta decat Guvernul. Ea a acoperit mai bine, slujita fiind si de avocati precum Monica Macovei, temele aflate in disputa. Numai ca meciul se joaca acasa. Si nu in alta parte. Nici macar la Washington, care i-a permis din nou ambasadorului Mark Gitenstein sa aduca acuzatii gratuite impotriva USL, facand iar un gest periculos de intruziune in politica interna a unui stat aliat.
Dar, pana una alta, cum spuneam, meciul se joaca la Bucuresti. In interiorul celei mai reprezentative institutii a statului democratic. Pana la urma, Parlamentul Romaniei este cel care decide. Si va decide la capatul unei zile de groaza. O zi in care protagonistii si-au fixat foarte bine strategiile.
USL a construit un veritabil rechizitoriu care sa motiveze necesitatea sanctionarii drastice si dramatice a Presedintelui Romaniei. Prin suspendare si apoi prin demitere. Parlamentarii USL se vor perinda la tribuna Parlamentului pentru a-si argumenta acuzatiile. Tara va asculta, cu sufletul la gura, pentru ca, trebuie sa recunoastem, spectacolul politic este pe cat de unic, pe atat de terifiant. La randul sau, presedintele-jucator va lovi naprasnic in USL. Toate fisurile acestei aliante, toate greselile facute pana acum, in cele doua luni de guvernare, vor fi devoalate, disecate, exploatate. Este si normal. Presedintele Traian Basescu trebuie sa se apere. Nu-si poate apara imaginea fara a lovi in adversari. Si nu va fi singurul. Rand pe rand, pe tot parcursul zilei, parlamentarii PDL, unii dintre ei buni oratori, vor organiza un veritabil baraj de foc contra USL.
Ca de obicei, raspunsul la marea intrebare "cine va castiga la capatul dezbaterilor, atunci cand suspendarea va fi pusa la vot?' este dat nu de catre partidele cu adevarat reprezentative, ci de partidele mici. Cu alte cuvinte, balanta intre suspendare si nesuspendare sta in mana UDMR, UNPR si celor 18 parlamentari ai minoritatilor. Aceste forte politice vor miza, ca de obicei, pe castigator. Contribuind decisiv la castig. Cine va fi, in viziunea lor, invingatorul? Acea forta politica in epicentrul careia se afla PDL, care tocmai a pierdut guvernarea? Sau USL, care vine pe un val popular aproape fara precedent?
Presedintele va mitralia ore in sir, incercand sa-si oboseasca si sa-si nauceasca adversarul. Dar adversarul il va suspenda!
Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/intern/doua-suspendare-presedintelui-jucator