„Nu transmit nici-un mesaj de condoleanţe”(Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului „Colectiv”) şi „Or fi evenimente, dar sunt pe proprietate privată”(Cristian Popescu, primarul sectorului 4). Iată două declaraţii- făcute în spaţiu public şi nu la o şuetă amicală !- care exprimă şi definesc, fără drept de apel, felul de a gândi şi de a se comporta al acestor două personaje al căror nume este cel mai des invocat în legătură cu nenorocirea petrecută vinerea trecută în locanta morţii. Avem, aşadar, faţă în faţă: cinismul belferesc al îmbuibatului pentru care „merge şi aşa, câştigul să iasă” şi tupeul birocratului stăpân pe el doar pentru că se ştie blindat de un morman de acte emise în baza unei legislaţii ambigue sau depăşite.
Fiecare dintre cele două personaje dovedind, prin exprimare şi prin atitudine, maniera aberantă în care noţiunile de „iniţiativă privată” şi „funcţie publică”- concepte-cheie ale unei societăţi democratice, moderne- au fost pervertite şi sunt manipulate în folosul unor dubioase interese personale şi de grup. Dând, şi în acest fel, un semnal clar, neîndurător, despre falia care s-a crăpat în societatea românească actuală între „elite”, posesori ai carnetelor de cecuri bine garnisite, şi noi, „restul lumii”, simpli posesori ai cărţilor de identitate şi ai cărţilor de alegător.
Atenţie , însă, vorbim despre două documente care, în anul ce vine, vor dobândi o enormă valoare de întrebuinţare şi vor face din titularii lor persoane foarte căutate şi îndelung curtate. Ba chiar foarte importante personalităţi, dacă luăm în calcul că la alegerile locale şi parlamentare din 2016 lupta va fi foarte strânsă şi fiecare vot va conta. Situaţie în care- într-o economie de piaţă şi în plin”capitalism de cumetrie” trăind noi!- votul poate fi cumpărat de către nişte buni negociatori, oameni cu stare sau chiar afacerişti cu un palmares de ilegalităţi şi abuzuri cel puţin la fel de încărcat precum cel al proprietarilor clubului”Colectiv”, aşa cum este şi Alin Anastasescu. Urmând ca, odată cumpărate pe mai nimic, aceste voturi să permită accesul în organismele de decizie democratică şi în funcţii cheie, la nivel local sau naţional, a unor persoane foc de „populare” şi care, o dată cocoţaţi pe funcţie, uită cine i-a ales. În schimb, nu uită ce grupuri de interese i-au trimis acolo şi cu ce mandat!
Este şi aceasta o severă lecţie pe care ne-a oferit-o, desigur în mod indirect, catastrofa petrecută la clubul”Colectiv” şi de care trebuie să ţinem foarte serios cont mai ales acum, în perspectiva anului electoral 2016. Cu atât mai mult cu cât nu doar clasa politică şi administraţia publică, instituţiile statului de drept se află la un „moment O”, al unei radicale schimbări, aşa după cum în mod judicios aprecia Elena Cristian la o emisiune difuzată azi dimineaţă de Antena 3, ci societatea românească, practic fiecare dintre noi.
Atenţie domnilor afacerişti dubioşi, de speluncă, şi voi, birocraţi cu suflete de hârtie, de vineri noaptea, a început numărătoarea inversă pentru regimul lui „merge şi aşa”!Şi tare bine ar fi dacă, măcar de data asta, nu veţi mai fi beneficiarii lui „scapă cine poate”…